Το Μαξίμου «στριμώχνει» τη Γιάννα Αγγελοπούλου με το «Αθήνα 2004»
Ο «πόλεμος» της κυβέρνησης με την άλλοτε «σιδηρά κυρία» συνεχίζεται
Κλιµακώνεται έντονα η αντιπαράθεση µεταξύ της κυβέρνησης και της Γιάννας Αγγελοπούλου, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως αναµένεται να ανοίξει ξανά ο «φάκελος» του «Αθήνα 2004» χρησιµοποιώντας παλιά, αλλά και νέα στοιχεία. Και βέβαια σε µια τέτοια περίπτωση τα πυρά δεν θα ριχθούν µόνο προς την πλευρά της κυρίας Αγγελοπούλου, αλλά και προς τα στελέχη των κυβερνήσεων Σηµίτη που υπέγραψαν δεκάδες έργα µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως και προς παράγοντες των µετέπειτα κυβερνήσεων που έχουν κατηγορηθεί ότι φρόντισαν να εξωραΐσουν την εικόνα των υπέρµετρων υπερβάσεων των Αγώνων.
Η ανάσυρση του «φακέλου» του «Αθήνα 2004» βρισκόταν, σύµφωνα µε πληροφορίες, µέσα στους κυβερνητικούς σχεδιασµούς, χωρίς όµως να έχει αποφασιστεί κατά πόσον κάτι τέτοιο θα προχωρήσει. Η επιδείνωση των σχέσεων του Μαξίµου µε την κυρία Αγγελοπούλου φαίνεται πως φέρνει πολύ πιο κοντά το ενδεχόµενο αυτό. Κατά τις ίδιες, δε, πληροφορίες ο «φάκελος» εµπλουτίζεται µε νέα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγµά του εξυπηρετεί και τους ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασµούς του Μαξίµου, που θεωρεί ότι οι Αγώνες του 2004 υπήρξαν ένα διαχρονικό σκάνδαλο, µε «υπεύθυνους» σε πολλές πολιτικές «γωνίες». Ως προς το πού και προς ποιους θα κατευθυνθούν οι έρευνες στον νέο «φάκελο» της υπόθεσης του «Αθήνα 2004» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνδυασθούν παλαιά και νέα στοιχεία.
Αξονες θα είναι µεταξύ άλλων:
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ:
∆εκάδες συµβάσεις έργων προχώρησαν µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος (δικαιολογώντας έτσι την υπέρβαση των προϋπολογισµών), τις οποίες έχουν υπογράψει υπουργοί των κυβερνήσεων Σηµίτη, µε συνυπευθυνότητα όµως του οργανισµού «Αθήνα 2004». Ενα σχετικό παράδειγµα είναι η ανακατασκευή του Ολυµπιακού Σταδίου, που, αν και κοστολογήθηκε στα 3,9 εκατ. ευρώ το 1999, στοίχισε 398,9 εκατ. ευρώ (µε… παρέκκλιση από τον προϋπολογισµό κατά 12.771%). Αντίστοιχα, για το Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, που φιλοξένησε µερικούς από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, από τον αρχικό προϋπολογισµό του 1,1 εκατ. ευρώ τελικά απαιτήθηκαν 66,8 εκατ. ευρώ (υπέρβαση 6.073%). Το Ολυµπιακό Στάδιο της Πάτρας από 1,1 εκατ. ευρώ έφτασε να χρειαστεί 44,1 εκατ. ευρώ (υπέρβαση δαπάνης 4.009%). Για την αναµόρφωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, ο αρχικός προϋπολογισµός των 300.000 ευρώ (ως αρχαιολογικός χώρος, συντηρείται τακτικά) εκτινάχθηκε στα 11,2 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά αναφέρονται σε έκθεση που συντάχθηκε το 2005 από το υπουργείο Οικονοµικών, το οποίο και ανακοίνωσε ότι το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, συµπεριλαµβανοµένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το ελληνικό ∆ηµόσιο (Προϋπολογισµός και Π∆Ε) όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», πρόεδρος της οποίας ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:
Το σύστηµα TETRA για την ασφάλεια των Ολυµπιακών Αγώνων µετά από δαιδαλώδεις και «σκοτεινές» διαδικασίες ανατέθηκε σε κοινοπραξία υπό την αµερικανική εταιρεία SAIC (µε µέλος και τη Siemens, η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση των συστηµάτων ασφαλείας), έναντι 255 εκατ. ευρώ. Σηµειωτέον ότι την περίοδο των Αγώνων το σύστηµα δεν λειτουργούσε πλήρως, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι η οριστική παραλαβή του έγινε το… 2008. Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση αυτή έχει «ουρά» πολύ πιο πρόσφατη, καθώς η SAIC «έσυρε» την ελληνική κυβέρνηση σε διεθνή διαιτησία για την άρνηση παραλαβής του, καταφέρνοντας µάλιστα να αποσπάσει και πρόστιµο 40 εκατ. ευρώ, που επιδικάστηκε υπέρ της… Η διερεύνηση της σύµβασης αυτής φέρνει στο φως δεκάδες πρόσωπα της περιόδου Σηµίτη που ενεπλάκησαν τόσο για την κατακύρωση όσο και για την εκτέλεση της σύµβασης και την παραλαβή του συστήµατος
Οι «χρυσές» αµοιβές των στελεχών, που προκαλούσαν
«Πάρτι» των αµοιβών στον ίδιο τον «Αθήνα 2004»: Πρόκειται για τις µνηµειώδεις περιπτώσεις υπερβάσεων και σπατάλης σε αµοιβές, µπόνους και έξοδα µελών της Οργανωτικής Επιτροπής, πολλές από τις οποίες έχουν φτάσει στο φως της δηµοσιότητας (αλλά ποτέ στη ∆ικαιοσύνη). Ανάµεσά τους: Οι µισθοί από 31.000 ευρώ έως και 117.388 ευρώ τον χρόνο για στελέχη που έπαιρναν επιπλέον χρήµατα για διαµονή, διατροφή, κινητά τηλέφωνα και µετακίνηση. Επίσης, τα έξοδα κίνησης των εταιρικών αυτοκινήτων, που έφτασαν τα 4,6 εκατ. ευρώ, και τα έξοδα παραστάσεων των διευθυντικών στελεχών που χρεώθηκαν σε πιστωτικές κάρτες (513.000 ευρώ). Σηµειώνεται ότι τα στελέχη αυτά ανάλογα µε τη θέση τους είχαν δικαίωµα να χρεώσουν την κάρτα µε ποσά από 8.211 ευρώ έως και 24.994 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, τα ξεπέρασαν… Ακόµη, η αµοιβή του δικηγορικού γραφείου µε το οποίο συνεργάστηκε η Επιτροπή µε συµφωνία για 180 ευρώ ανά ώρα απασχόλησης και ανώτατο όριο τις 2.300 ώρες. Με την επέκταση της σύµβασης, το δικηγορικό γραφείο έλαβε συνολικά 843.000 ευρώ. Επίσης, η επιδότηση ενοικίων από την Οργανωτική Επιτροπή, µε χαρακτηριστικότερο παράδειγµα το στέλεχος που λάµβανε ποσό 2.935 ευρώ τον µήνα πέρα από την αµοιβή του. Κρίσιµο ερώτηµα, στο ενδεχόµενο που η κυβέρνηση ανοίξει ξανά την υπόθεση «Αθήνα 2004», είναι εάν θα έρθει σε σύγκρουση µε τις κυβερνήσεις της Ν.∆. που «εξαφάνισαν» το πόρισµα της Επιτροπής ∆ιαχειριστικού Ελέγχου -η οποία είχε συγκροτηθεί για την περίοδο 2000-2001το οποίο «χάθηκε» για γραφειοκρατικούς λόγους. Κρισιµότερο όµως ερώτηµα είναι εάν θα έρθει ξανά σε σύγκρουση µε τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν το 2012 από τη θέση του τότε υπουργού Οικονοµικών (και απαντώντας σε ερώτηση του Αδωνι Γεωργιάδη αναφορικά µε το γιατί δεν υπάρχει πόρισµα ελέγχου) κάλυψε πλήρως το «κλείσιµο» των υποθέσεων του «Αθήνα 2004» υιοθετώντας την εκτίµηση ότι η Οργανωτική Επιτροπή διασφάλισε ταµειακό πλεόνασµα ύψους 130,6 εκατ. ευρώ! Ολα αυτά σε µια υπόθεση για την οποία το τελικό κόστος δεν έχει επίσηµα ανακοινωθεί, µε τις εκτιµήσεις να αναφέρουν ότι από τον αρχικό προϋπολογισµό των 4,7 δισ. ευρώ τελικά δαπανήθηκαν από 11 έως και 30 δισ. ευρώ…