Η μεγαλύτερη έρευνα του είδους μέχρι και σήμερα αποδεικνύει πως τα εμβόλια Covid-19 αυξάνουν μεν λίγο τον κίνδυνο για σπάνιες νευρολογικές παθήσεις, όμως ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για, όσους έχουν νοσήσει ή νοσούν κε κοροναϊό.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Medicine εξέτασε δεδομένα για περίπου 32 εκατομμύρια εμβολιασμένους ενήλικες στην Αγγλία (20 εκατομμύρια με AstraZeneca και 12 εκατομμύρια με Pfizer/BioNTech), οι οποίοι συγκρίθηκαν με δύο εκατομμύρια ασθενείς του κοροναϊού.

Ελαφρώς αυξημένος, αλλά παρόλα αυτά μικρός, κίνδυνος συνδρόμου Γκιγιέν Μπαρέ και παράλυσης Μπελ καταγράφηκε μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca.

Παρατηρήθηκε επίσης ελαφρώς αυξημένος, αλλά επίσης πολύ χαμηλός, κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού μετά την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech.

Ωστόσο οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολογίας Τζούλια Χιπίσλεϊ-Κοξ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος για επτά νευρολογικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ , αν κάποιος διαγνωστεί θετικός στον κοροναϊό.

Έτσι, οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι νευρολογικές επιπλοκές που σχετίζονται με τα εμβόλια, είναι σπάνιες, αντίθετα ο κίνδυνος νευρολογικών επιπλοκών λόγω λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η μελέτη εκτιμά ότι στην Αγγλία υπήρξαν 38 επιπλέον κρούσματα Γκιγιέν-Μπαρέ που αποδίδονται στο εμβόλιο της AstraaZeneca, καθώς και 60 περιστατικά αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω του εμβολίου της Pfizer.

Το ίδιο διάστημα όμως ο κοροναϊός εκτιμάται ότι προκάλεσε 123 επιπλέον κρούσματα εγκεφαλίτιδας-μηνιγγίτιδας, 163 κρούσματα μυασθένειας και 145 κρούσματα Γκιγιέν-Μπαρέ ανά 10 εκατομμύρια κατοίκους. Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού στους ασθενείς με Covid-19 τις πρώτες επτά μέρες μετά τη διάγνωση.