Νανοτσίπ θεραπεύει τραύματα απλώς με ένα άγγιγμα [Βίντεο]
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές του «θαυματουργού» νανοτσίπ σε ανθρώπους το 2018
Μια μικροσκοπική συσκευή, η οποία είναι ικανή να αναγεννήσει τους τραυματισμένους ή γερασμένους ιστούς, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νευρικά κύτταρα, ακόμη και ολόκληρα όργανα, με ένα απλό άγγιγμα στο δέρμα δημιούργησαν με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, καθώς το συγκεκριμένο νανοτσίπ μεταφέρει αμέσως νέο DNA ή RNA στα κύτταρα του δέρματος, αλλάζοντας έτσι τη λειτουργία τους και προκαλώντας την αναγέννηση των ιστών και των οργάνων. Η συσκευή, με μέγεθος μικρού κέρματος, μπορεί να αναδημιουργήσει σχεδόν κάθε είδος κυττάρου μέσα στο σώμα του ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται πρώτα τα δερματικά κύτταρα να μετατραπούν σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και μετά σε άλλα εξειδικευμένα κύτταρα. Η μετατροπή γίνεται απευθείας από δερματικά σε εξειδικευμένα κύτταρα.
Οι συνεργαζόμενοι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Κολλεγίου Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής τους καθηγητές Τσάνταν Σεν (ειδικό στην αναγεννητική ιατρική) και Τζέημς Λι (χημικό και βιολόγο μηχανικό) αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νανοτεχνολογίας «Nature Nanotechnology».
«Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία νανοτσίπ, τα τραυματισμένα ή δυσλειτουργικά όργανα μπορούν να αντικατασταθούν. Δείξαμε ότι το δέρμα αποτελεί γόνιμο έδαφος, όπου μπορούμε να αναπτύξουμε τα συστατικά οποιουδήποτε οργάνου έχει πρόβλημα» δήλωσε ο Σεν.
Προς το παρόν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μέθοδος έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια και χοίρους). Χάρη στο νέο τσιπ, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπρογραμματίσουν κύτταρα του δέρματος, ώστε να μετατραπούν σε κύτταρα αιμοφόρων αγγείων μέσα σε πόδια ζώων με σοβαρά τραύματα, όπου δεν υπήρχε πλέον κυκλοφορία του αίματος. Μέσα σε μια εβδομάδα, είχαν αναγεννηθεί νέα αγγεία και τη δεύτερη εβδομάδα είχε αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος και τα τραυματισμένα κάτω άκρα σώθηκαν.
Επίσης, οι ερευνητές αναπρογραμμάτισαν δερματικά κύτταρα με τη βοήθεια του νανοτσίπ, ώστε να μετατραπούν σε νευρικά κύτταρα στο σώμα των ζώων. Στη συνέχεια αυτά τα νέα νευρικά κύτταρα εμφυτεύθηκαν στον εγκέφαλό τους και βοήθησαν τα πειραματόζωα να ανακάμψουν μετά από εγκεφαλικό.
«Αν και είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, είναι εφικτό και "δουλεύει" στο 98% των περιπτώσεων. Με αυτή την τεχνολογία, μπορούμε να μετατρέψουμε κύτταρα του δέρματος σε συστατικά κάθε οργάνου με ένα και μόνο άγγιγμα. Η όλη διαδικασία απαιτεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και είναι μη επεμβατική», επισήμανε ο επικεφαλής καθηγητής.
Η νέα τεχνολογία (Tissue NanoTransfection - TNT) βασίζεται αφενός στο μικροσκοπικό τσιπάκι, που μεταφέρει το βιολογικό «φορτίο» στο σώμα και αφετέρου στο ίδιο το «φορτίο», που προκαλεί την μετατροπή των κυττάρων από το ένα είδος κυττάρου στο άλλο. Ο ασθενής σχεδόν ούτε που νιώθει τη στιγμιαία λειτουργία της νανοσυσκευής, καθώς αυτή τον αγγίζει, ενώ δεν χρειάζεται να πάρει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εντός του 2018. Ευελπιστούν ότι η μέθοδός τους μελλοντικά θα αξιοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις που σήμερα απαιτούν πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον), αλλά και κατά της πρόωρης γήρανσης.