Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε το βράδυ της Μ. Παρασκευής η Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, που μαζί με τους άλλους ιερείς σήκωσε στα χέρια του το κουβούκλιο του Επιταφίου και το λιτάνευσαν εντός του Ναού, σε εφαρμογή της σχετικής Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου και με βάση τα προσωρινά ισχύοντα εκ των κρατικών περιορισμών λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο κ. Συμεών στο τέλος της ακολουθίας ευχήθηκε πατρικά και εγκαρδίως «τούτες οι ώρες είναι ώρες σιωπής, σιγής, περισυλλογής, προσδοκίας της Αναστάσεως. Καλή Ανάσταση!»

Το πρωί στην ακολουθία των Ωρών και της Αποκαθήλωσης ο κ. Συμεών προεξήρχε των ακολουθιών και λίγο πριν την απόλυση μίλησε αναφερόμενος στον στίχο «Πῶς σε κηδεύσω Θεέ μου;»

«Τι μεγαλείο! Τι συγκλονιστικό! Ο άνθρωπος να κηδεύει τον Θεό του, το πλάσμα να κηδεύει τον πλάστη, το δημιούργημα να κηδεύει τον δημιουργό του. Τι μεγαλείο Θεού αγάπης, Θεού ο οποίος γίνεται αδύναμος, για να γίνουμε εμείς δυνατοί, Θεού, ο οποίος γίνεται ο έσχατος, για να γίνουμε εμείς οι πρώτοι, Θεού, ο οποίος γίνεται ο πάσχων δούλος, προκειμένου εμείς να ζήσουμε την Ανάσταση, την αιωνιότητα, να νικήσουμε το θάνατο.

Και μόνο τούτες τις σκέψεις να κάνουμε, αδερφοί μου, και μάλιστα τούτες τις δύσκολες ώρες, ώρες που κατεξοχήν το μυαλό μας πρέπει να πάει σε κάθε ταλαιπωρημένο και κάθε πονεμένο άνθρωπο και να αντλήσουμε ελπίδα και δύναμη, από το μνημείο του Ιησού».

πηγή:orthodoxia.info