Οι δύο βασικοί συντελεστές της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ακολούθως ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δεν μνημονεύονται καν στον ΣΥΡΙΖΑ, που αν και σηκώνει ψηλά τις εξελίξεις στα Σκόπια, αποφεύγει ακόμα και την παραμικρή αναφορά στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου.

Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά ακραία παράδοξα που καταγράφονται στην Κουμουνδούρου επί ημερών του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο εντέλει υποδηλώνει την πραγματική πρόθεση της ηγεσίας για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, διαγράφοντας ουσιαστικά το παρελθόν και φτιάχνοντας από την αρχή κόμμα νέου τύπου, που θα ξεκινάει και θα καταλήγει στην προεδρική περσόνα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο που διαδραμάτισαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς στη σΣυμφωνία δημιουργεί έντονα συναισθήματα στον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο τη μεγάλη φθορά που είχε ο πρώην πρωθυπουργός όταν πάλευε να πείσει ότι οι Πρέσπες συνιστούν πατριωτική κίνηση. Η Συμφωνία άλλωστε ήταν ένας από τους (πολλούς) λόγους της συντριπτικής ήττας στρατηγικών διαστάσεων την οποία υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023.

Διαβάστε ακόμα: Επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: "Υποκριτικός και επικίνδυνος ο εθνικιστικός λαϊκισμός"


Οι αντιδράσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ψηφοφόρους

Για την ώρα, η απρέπεια της νέας ηγεσίας να μη μνημονεύσει τον κ. Τσίπρα στην προβληματική που αναπτύσσει προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει βροντερό αντίκτυπο στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς οι περισσότεροι αποφεύγουν τις εντάσεις, αναμένοντας τα αποτελέσματα της κάλπης. Προκαλεί ωστόσο δυσφορία σε τμήμα ψηφοφόρων του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παραμένει πιστό στον πρώην πρωθυπουργό.

Αντιθέτως, δηλαδή, με πολλά από τα στελέχη του, που δείχνουν να τον εγκαταλείπουν ένας-ένας με... ελαφρά πηδηματάκια. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πάντως, ορισμένα από τα στελέχη, που δεν ξεχνούν το ιστορικό αποτύπωμα του κ. Τσίπρα στην Αριστερά και σφόδρα θα επιθυμούσαν την επιστροφή του, έδειχναν πολύ εκνευρισμένα, θεωρώντας «αγενές και πολιτικά απαράδεκτο» οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις στα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να μιλούν για τον πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας.

Όσον αφορά τον Νίκο Κοτζιά, εντάσσεται κι αυτός στα… αζήτητα, εκτός, δηλαδή, του πυρήνα των «εκλεκτών» της ηγετικής ομάδας, και η πολλά υποσχόμενη επιστροφή του στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ναυαγεί οριστικά. Ο πρώην ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του άφησε αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο εμμέσως καλεί να ξυπνήσει... «Τα κόμματα που κατανοούν τη στρατηγική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών ας φέρουν άμεσα προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η αντιπολίτευση πρέπει να ξυπνήσει. Να μην αφήσει τα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα να γίνουν θύελλες αστάθειας στη Βαλκανική», αναφέρει ο κ. Κοτζιάς, το πολιτικό μέλλον του οποίου για την ώρα αγνοείται.


Συνεχίζει τις περιοδείες του ο Στέφανος Κασσελάκης 

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τις περιοδείες του στην Περιφέρεια κινούμενος πάνω στην επικοινωνία και όχι στην πολιτική, η οποία, άλλωστε, δεν είναι και το φόρτε του.

Ο κ. Κασσελάκης παρακολούθησε στην Κομοτηνή την παρέλαση για τα 104 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους μαθητές και τους γονείς τους. «Η Θράκη είναι παραμελημένη από την ελληνική Πολιτεία και ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει τη στήριξή της είναι να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και να φέρει οικονομική ανάπτυξη σε αυτόν εδώ τον τόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»