Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές», με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές».

Ο κ. Σκρέκας αναγνώρισε ότι «η ακρίβεια υπάρχει, επιμένει και δυσκολεύει τα ελληνικά νοικοκυριά», σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν μόνο βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό διαρθρωτικού χαρακτήρα, ήδη έχουν θετικό αποτύπωμα και θα έχουν μεγάλο αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα».

Σκρέκας: Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων έχουμε μία πολύ ελαφριά αποκλιμάκωση από το 5,5% τον Μάρτιο, στο 5,4%


Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, «αυτό αποδεικνύεται και από στοιχεία τα οποία ανακοινώνονται για τον πληθωρισμό του Απριλίου και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και την ΕΛΣΤΑΤ και από την μελέτη την οποία διενήργησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπόριου Καταναλωτικών Αγαθών, το οποίο μετρά σε πραγματικό μέγεθος την μεταβολή των τιμών».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον μήνα Απρίλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο γενικός δείκτης στην Ελλάδα είχε μία ελαφρά αποκλιμάκωση από το 3,4% στο 3,2% που δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει και για αυτό και εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε με μέτρα για να μειωθεί το επόμενο διάστημα ο πληθωρισμός ενώ σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων έχουμε μία πολύ ελαφριά αποκλιμάκωση από το 5,5% τον Μάρτιο, στο 5,4%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι σε εκείνες τις 10 χώρες στην ΕΕ που είχαν αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό των τροφίμων».

«Βεβαίως, στον συνολικό δείκτη τροφίμων η Ελλάδα παραμένει αυτούς τους μήνες να έχει ένα υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ για αυτό και οι προσπάθειες της κυβέρνησης συνεχίζονται», σημείωσε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε:

«Πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε αυτό που δείχνει σε πραγματικές τιμές σήμερα, ότι θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς δεν σταματάμε, παρακολουθούμε και εφαρμόζουμε μέτρα τα οποία δείχνουν ότι σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βεβαίως, δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε, έχουμε λίγο δρόμο ακόμα αλλά είναι μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα τα οποία αντιμετωπίζουν στη πηγή το πρόβλημα του πληθωρισμού και των αθέμιτων πρακτικών».

Σκρέκας: Τα μέτρα που πήραμε και αφορούν 4.000 προϊόντα φαίνεται ότι έχουν ρίξει τις τιμές


Ο κ. Σκρέκας έδωσε έμφαση στις παρεμβάσεις για τα προϊόντα ατομικής φροντίδας και είδη νοικοκυριού, «όπου ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν αρνητικός σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

«Βλέπουμε ότι όχι μόνο έχουμε σταθεροποίηση τιμών αλλά έχουμε και ελαφρά μείωση τιμών σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Άρα, τα μέτρα που πήραμε και ήταν επικεντρωμένα σε αυτές τις πολύ μεγάλες κατηγορίες και αφορούν 4.000 προϊόντα φαίνεται ότι έχουν ρίξει τις τιμές. Βεβαίως δεν έχουμε φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσουμε και βεβαίως το πρόβλημα της ακρίβειας είναι μεγάλο και όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που προς το τέλος του μήνα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. Αυτό λοιπόν μας κάνει εμάς να συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αντικρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ημίμετρα που δεν αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας επέμεινε ότι «κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει λάβει αντίστοιχα μέτρα με αυτά που εφάρμοσε η Ελλάδα για την καταπολέμηση και της αθέμιτης κερδοφορίας και των αθέμιτων εμπορικών τακτικών».

«Ναι, το πρόβλημα είναι μεγάλο του πληθωρισμού, ναι δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και ναι, η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα τα οποία ήδη έχουν αρχίσει και αποδίδουν και περιμένουμε το επόμενο διάστημα να αποδώσουν ακόμα περισσότερο. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να δούμε τις τιμές να αποκλιμακώνονται», τόνισε.

Σκρέκας: Είχαμε 150.000 περισσότερα ανοίγματα επιχειρήσεων


Χαρακτήρισε δε «πολυφορεμένο» το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης στηρίζουν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» αντιτείνοντας ότι «αν δεν υπήρχε το φιλικό περιβάλλον για έναν επαγγελματία από το 2019 μέχρι σήμερα, δεν θα είχανε ανοίξει περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έχουν κλείσει.

«Είχαμε 150.000 περισσότερα ανοίγματα επιχειρήσεων και το ισοζύγιο ήταν πολύ θετικό σε σχέση με αυτές που κλείσανε. Όχι μόνο δεν κλείσανε επιχειρήσεις αλλά άνοιξαν 150.000 νέες επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι περιορίζονται στην κριτική χωρίς να κάνουν μία ουσιαστική πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

«Παλεύουμε, ο πληθωρισμός να μειωθεί. Θα αποκλιμακωθεί και σε κάποια σε προϊόντα, θα μειωθούν και οι τιμές, ενώ οι μισθοί θα παραμείνουν εκεί που είναι σήμερα αυξημένοι και εφόσον η στρατηγική ανάπτυξη της χώρας παραμένει και διασφαλίζει σταθερούς και διαχειρίσιμους ρυθμούς, αυτό σημαίνει και αυξήσεις στους μισθούς και από δω και στο εξής, όπως έχουμε βάλει στόχο. Οι ζωές των ανθρώπων δεν βελτιώνονται ούτε με ένα άρθρο ούτε με ωραία λόγια. Είπατε πολλά, αλλά ένα μέτρο δεν είπατε, πέρα από το μόνιμο που λέτε να μειωθεί ο ΦΠΑ που και εμείς το εξετάσαμε αλλά απεδείχθη ότι δεν είναι αποτελεσματικό», είπε και κατέληξε:

«Το ερώτημα είναι αν θα ψηφίσετε τα μέτρα για την επιπλέον ενίσχυση των επιχειρήσεων, την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των μέτρων κατά των παραπλανητικών εκπτώσεων, τις αναπτυξιακές ρυθμίσεις που βελτιώνουν τα καθεστώτα για επενδυτικά σχέδια, προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και ενισχύουν τη επιχειρηματικότητα».

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, υπογράμμισε ότι «σημασία έχει πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα της ακρίβειας, το αντιμετωπίζει σε όλες τις διαστάσεις του με μία ολομέτωπη επίθεση κατά της αισχροκέρδειας, που είναι απολύτως αναγκαία».

Βουλή: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης


Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, έκανε λόγο για πανσπερμία άσχετων θεμάτων στο νομοσχέδιο και τόνισε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή των Ελλήνων, που είναι η ακρίβεια, δεν λύνεται με μικροπαρεμβάσεις και μικροδιευθετήσεις.

«Πρέπει να σπάσουμε τα μονοπώλια και τον πληθωρισμό της απληστίας. Η χώρα έγινε τεράστιο μονοπώλιο. Πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι και να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές και όχι να μένουμε σε απλές συστάσεις για την πρώτη φορά που εντοπίζονται», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κεδίκογλου και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί ειδικότερα κατά την συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Νικητιάδης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο αόριστο που δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, εξέφρασε έντονο προβληματισμό ως προς την αποτελεσματικότητα των νέων ρυθμίσεων, ενώ τόνισε ότι «με την πρόταση του πρωθυπουργού προς την Κομισιόν να ελεγχθεί η λειτουργία των πολυεθνικών, στην ουσία η κυβέρνηση αναζητά άλλο ένοχο για να ρίξει το μπαλάκι της ακρίβειας».

«Μας λέτε δηλαδή ότι είναι ανίκανη η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εντοπίσει αθέμιτες και εναρμονισμένες πρακτικές πολυεθνικών εταιριών; Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποια είναι η διαδικασία που θα υλοποιηθεί από την ΕΕ και αντί να πάρετε μέτρα αναζητάτε σωσίβιο για να ρίξετε τις ευθύνες της αποτυχημένης πολιτικής σας», υποστήριξε ο κ. Νικητιάδης.

Κατά «του νομοσχεδίου, το οποίο είναι στις κατευθυντήριες αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ», τάχθηκε ο Χρήστος Τσοκάνης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμίσεις του, δήθεν είναι για την προστασία του καταναλωτή για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, αλλά στην πραγματικότητα είναι για την ικανοποίηση μνημονιακών δεσμεύσεων.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο εμπαίζοντας τον λαό, ενώ η ακρίβεια σαρώνει. Προνόμια και απαλλαγές των πολυεθνικών προβλέπει όταν την ίδια ώρα η κερδοφορία τους έφθασε τον προηγούμενο χρόνο τα 11 δισ. ευρώ, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη ακόμα και στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης», ανέφερε ο κ. Τσοκάνης.

«Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ούτε ο κώδικας δεοντολογίας, ούτε οι ευχές, αλλά η αντιμετώπιση της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, που καλπάζουν, για τις οποίες κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος.

Όπως είπε, «οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν το ράλι ανόδου και ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα αναγκαία καταναλωτικά είδη δείχνουν ανάκαμψη, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι επιδεινούμενη και η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο δείχνει να έχει υιοθετήσει μία παθητική στάση αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους Έλληνες καταναλωτές».

«Ο πομπώδης τίτλος του νομοσχεδίου για ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή απέχει πολύ από αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση με τις αποσπασματικές διατάξεις και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα, η οποία είναι τελευταία στην αγοραστική δύναμη και μόνο η Βουλγαρία είναι κάτω από εμάς», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Χουσείν Ζεϊμπέκ.

Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Νικόλαος Βρεττός, έκανε λόγο για «άλλο ένα αδιάφορο για τους πολίτες νομοσχέδιο», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της κατέταξε τους Έλληνες πολίτες στην ίδια κατηγορία με τους Βούλγαρους.

«Κάθε μέρα είναι τρομακτική για τους καταναλωτές και εσείς έρχεστε και λέτε επιτυχία το κατάντημα της κοινωνίας που υποφέρει. Το νομοσχέδιο, καμία προστασία δεν παρέχει για τον καταναλωτή. Θα πρέπει να φέρετε ρυθμίσεις για την αισχροκέρδεια και την αποφυγή εναρμονισμένων και αθέμιτων πρακτικών για να αποδείξετε ότι δεν είστε ο υπουργός της ακρίβειας», πρόσθεσε ο κ. Βρεττός.

«Το νομοσχέδιο είναι ελλιπές, εμπεριέχει διατάξεις που προσπαθούν να κλείσουν τρύπες, αλλά δεν τις κλείνουν σε ό,τι αφορά το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ είναι ασαφές το πώς και πότε θα δοθεί η στήριξη στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, από το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης», ανέφερε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Γιάννης Κόντης.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Τζώρτζια Κεφαλά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο ούτε μία ουσιαστική παρέμβαση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ακρίβειας που βρίσκεται στη κορυφή».

«Ακούμε μόνο για επικές μάχες που δίνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας και των πολυεθνικών που έχουν αποτέλεσμα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι στριμωγμένη. Το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών είναι ένα σενάριο κακής ταινίας και σίγουρα δεν είναι στις πραγματικές προθέσεις της η κοινωνική δικαιοσύνη και η ανακατανομή του πλούτου», ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαΐου, με την ακρόαση αρμόδιων φορέων και επί των άρθρων, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.