Ο Κυριάκος αφήνει στην άκρη τη μετριοπάθεια στα εθνικά θέματα…

«Εκεί που είσαι ήµουνα και εδώ που είµαι θα ’ρθεις», λέει ο λαός και, όπως µου είπε ένας φίλος µου, κανονικός παµπόνηρος Αρκάς, η ατάκα αυτή ταιριάζει γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους δύο υπουργούς Εξωτερικών που έχει διορίσει στη διάρκεια της θητείας του. Σε ό,τι αφορά τον τέως, Νίκο ∆ένδια, είναι κοινό µυστικό ότι η προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίµου στο µέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων διέφερε σε µια σειρά από σηµαντικούς τοµείς. Για παράδειγµα, η δυναµική µε την οποία αντιµετώπιζε πρόσωπα και καταστάσεις ο σηµερινός υπουργός Αµυνας (χαρακτηριστικό παράδειγµα η στάση του εντός τουρκικού εδάφους, όταν τα... έχωνε για ώρα στον Τσαβούσογλου) προκαλούσε σκεπτικισµό στους κατά κανόνα πιο... µετριοπαθείς πρωθυπουργικούς συµβούλους και συνοµιλητές για διπλωµατικά θέµατα.

Σήµερα, θα έλεγε κανείς ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Βλέπετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να υιοθετήσει µια σκληρή ρητορική και στρατηγική έναντι της προάσπισης των ελληνικών θέσεων, µε φόντο τόσο τις νέες προκλήσεις της Αγκυρας όσο και τις διµερείς σχέσεις µε την Αλβανία. Την ώρα που η ελληνική διπλωµατία, διά του νυν επικεφαλής, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος, χάρη στην ψυχραιµία και τη µετριοπάθεια που τον διακρίνουν, έφερε απτά αποτελέσµατα σε όλα τα ανοικτά εθνικά ζητήµατα (και κυρίως στο πεδίο της συνεννόησης µε την Τουρκία), και ιδιαιτέρως διά της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, εξέφραζε σοβαρές ενστάσεις για την υποψηφιότητα Μπελέρη, ο πρωθυπουργός τραβούσε µπροστά επιδεικνύοντας πολιτικό δυναµισµό εντός κι εκτός συνόρων. Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζει αχρείαστη την επίσκεψη και την οµιλία Ράµα στη χώρα µας, ενώ διεµήνυε στο πλαίσιο της συνάντησής του µε την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου πως θα µιλήσει ανοικτά και µε τον τρόπο που αρµόζει στη σοβαρότητα της κατάστασης στον Ταγίπ Ερντογάν για την αρνητική εξέλιξη µε τη µετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαµί και την ολική επαναφορά της επιχειρηµατολογίας περί τουρκικής µειονότητας στη Θράκη. Προφανώς οι τρέχουσες εξελίξεις και η ανάλυσή τους από την ελληνική πλευρά, αλλά και η ανάγκη συσπείρωσης των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων ενόψει ευρωεκλογών επέφεραν µια αντιστροφή των ρόλων...

Οι κάκιστες σχέσεις δύο… Νίκων

Σε οριακό σηµείο είναι η σχέση του Νίκου Ανδρουλάκη µε τον Νίκο Παπανδρέου, µετά και τις δηλώσεις του τελευταίου για το τι θα συµβεί στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόµµα. Είναι δεδοµένο πως, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, ο Ανδρουλάκης δεν θα είχε συµπεριλάβει καν τον υιό του ιδρυτή του Κινήµατος στο ευρωψηφοδέλτιο. Από την άλλη, ο Νίκος Παπανδρέου είναι και ο µοναδικός υποψήφιος που δεν έχει βρεθεί σε καµία περιοδεία µε τον Ανδρουλάκη, όπως έχει συµβεί µε όλους τους άλλους υποψηφίους. ∆εν υπάρχει καν κοινό φωτογραφικό ενσταντανέ τους. Κατά τα λοιπά, αυτός που θα πρέπει να προσέξει είναι ο συµπαθής Σαχινίδης, καθώς, όπως λένε µε νόηµα στη Χαριλάου Τρικούπη, η ταύτιση µε τον Νίκο Παπανδρέου τού κάνει ζηµιά σε ευρύτερα ΠΑΣΟΚικά ακροατήρια.

Επαφές με στελέχη του ευρύτερου κομματικού πυρήνα της Ν.∆. ανά την ελληνική περιφέρεια ανέπτυσσε εσχάτως η υποψήφια ευρωβουλευτίνα Ελεονώρα Μελέτη. Όπως μου είπε κι ένας φίλος μου, μαθαίνει γρήγορα, καθώς αντιλήφθητε ότι η περιορισμένη συμμετοχή και η πτώση του «γαλάζιου» ποσοστού σε σχέση με τις εθνικές κάλπες ενισχύουν την παρέμβαση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Σουξέ

Μεγάλο σουξέ έχει τώρα τελευταία ο Νικήτας Κακλαµάνης. Αφού πριν από λίγο καιρό διατράνωσε την πικρία του για το γεγονός ότι είδαν την πόρτα της εξόδου από το Μαξίµου οι δύο µοναδικοί ορίτζιναλ Νεοδηµοκράτες του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα (συν τους Νέζη και Μαρινάκη), Παπασταύρου και Μπρατάκος, τώρα ευγενικά µεν, ξεκάθαρα δε, τα... έχωσε στην ελληνική διπλωµατία για τους χειρισµούς της στην περίπτωση έλευσης στη χώρα µας του Εντι Ράµα. Αν ήταν άλλος, θα υπήρχαν σοβαρά παράπονα στο Μαξίµου, ωστόσο ο πρώην δήµαρχος έχει κερδίσει το δικαίωµα να είναι εκτός συναγωνισµού…

Μαθαίνω ότι τώρα τελευταία γίνεται προσπάθεια γεφύρωσης του χάσµατος που χωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα από την πλευρά της «Νέας Αριστεράς», ιδίως µε δικά του πολιτικά παιδιά, όπως είναι ο Χαρίτσης, η Αχτσιόγλου, ο Ηλιόπουλος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κ.ά. Κρατήστε την πληροφορία ότι το θέµα αυτό ήταν, µεταξύ άλλων, στο... µενού της συνάντησης που είχε ο Χαρίτσης πριν από λίγες ηµέρες µε την Ολγα Γεροβασίλη.

Καμία δήλωση

Κατά καιρούς σάς έχω αποκαλύψει πολλές από τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Οπότε θα πρέπει να σας ενηµερώσω πως ο πρώην πρωθυπουργός, στον έναν µήνα που αποµένει έως τις ευρωεκλογές, δεν προτίθεται -αν δεν αλλάξουν δραστικά τα δεδοµένα- να κάνει καµία δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Και για να σας είµαι ειλικρινής, δεν πιστεύω καν πως θα ψηφίσει το κόµµα του οποίου προήδρευε µέχρι πρότινος και που οδήγησε στην εξουσία, αλλά αυτό είναι δική µου εκτίµηση. Μαθαίνω, πάντως, από τους πολλούς συνοµιλητές του πως εξακολουθεί να προβληµατίζεται έντονα (και ο ίδιος και ο κύκλος των παραδοσιακών εσωκοµµατικών συνοµιλητών του) µε όσα κάνει ο πρόεδρος Stefanos, µε τον οποίο δεν θέλει να έχει την παραµικρή σχέση. ∆εν είναι τυχαίο ότι, έστω και προεκλογικά, δεν έχει µπει καν στον κόπο να παρέµβει για να σταµατήσει η σφοδρή κριτική φιλοΣΥΡΙΖΑίων δηµοσιογράφων, µε τους οποίους έχει διαχρονικά άριστη επαφή, έναντι του διαδόχου του.


∆εν ξέρω αν ο Πολάκης θεωρεί πως ο ξάδερφος Κασσελάκης αναπτύσσει δυναµική στα Χανιά, πάντως µοιάζει να έχει αρχίσει από τώρα να ανησυχεί. Ηδη µε διαρροές και σχόλια στο αγαπηµένο του Facebook πετροβολεί τον Βασίλη Κασσελάκη, καθώς διαφαίνεται πως τον αντιµετωπίζει ως οιονεί αντίπαλό του στις επόµενες βουλευτικές εκλογές.

Quiz

Ποιος βουλευτής της Ν.∆. και πρώην κυβερνητικό στέλεχος τσακώθηκε εσχάτως σε δηµόσια θέα µε συνεργάτη του γραφείου του, αφήνοντας «παγωτό» τους αυτόπτες µάρτυρες του σκηνικού;