Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία. Η ομαδάρα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ απέκλεισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την Άστον Βίλα και πέρασε στον τελικό του Europa Conference League. Σε ελληνικό έδαφος θα διεκδικήσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου. Δεν είναι δα και λίγο μια ελληνική ομάδα να αποκλείει την 4η καλύτερη ομάδα της Premier League, η οποία τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο UEFA Champions League. Οι "ερυθρόλευκοι" όμως το έκαναν.

"Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, έπαιξε εξαιρετικά και άξιζε να περάσει", δήλωνε ο Ουνάι Έμερι μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του. Την ήττα αποδέχθηκε και ο αρχηγός Τζον ΜακΓκιν. Όλα τα μέλη της Άστον Βίλα αιφνιδιάστηκαν από την τακτική προετοιμασία των Πειραιωτών. Ο Μεντιλίμπαρ εκμεταλλεύτηκε όλες τις ατέλειες των "Χωριατών" και οι "ερυθρόλευκοι" πήραν πανάξια πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε ένα δεκάλεπτο και ένα γκολ για να εξαφανίσει την Άστον Βίλα

Έχοντας ως "μαξιλαράκι ασφαλείας" το εκκωφαντικό 4-2 του πρώτου ημιτελικού, ο Ολυμπιακός ήξερε πως εφόσον έβρισκε πρώτος γκολ στην αναμέτρηση του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" θα είχε αυτόματα πολύ μεγαλύτερο προβάδισμα πρόκρισης. Έτσι και έγινε.

Η Άστον Βίλα προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους γηπεδούχους με την τριάδα στην άμυνα και τους Ντιν και Κας να βγαίνουν διαρκώς ως δεύτεροι ακραίοι χαφ παίζοντας πολύ ψηλά, ερχόμενοι στο πλάι των Μπέιλι και Ντιαμπί. Στο πρώτο δεκάλεπτο κατάφερε να βρει συνδυασμούς από τα πλάγια και να φτάσει με αξιώσεις στην περιοχή του Τζολάκη. Όμως τότε η ερυθρόλευκη άμυνα κατάφερε να αντιδράσει και να δώσει στη συνέχεια την ευκαιρία στον Ελ Κααμπί να βάλει μπροστά την ελληνική ομάδα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15ctb8mpbgx)

Αυτό το 1-0 "έκοψε τα φτερά" της Βίλα που είχε μπει με σωστή νοοτροπία θέλοντας να πιέσει τον Ολυμπιακό. Από τη στιγμή που σκόραραν, οι "ερυθρόλευκοι" επέλεξαν συνειδητά να αφήσουν την μπάλα στα πόδια των Άγγλων με τους Ποντένσε και Φορτούνη πολύ πιο συγκεντρωμένους στα αμυντικά τους καθήκοντα, κάτι που περιόρισε τη ζημιά που έκαναν οι Κας και Ντιν από τα πλάγια. Οι γηπεδούχοι δεν έμειναν βέβαια κλεισμένοι στην περιοχή τους για 90 λεπτά. Πολλές φορές πίεσαν μέχρι και τον Μαρτίνεζ, κάτι που τους έδωσε πολύτιμες ανακτήσεις κατοχών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15ehi4yjr09)

Ο ρόλος-κλειδί του Ιμπόρα και η αλάνθαστη ερυθρόλευκη άμυνα

Από τη στιγμή που Φορτούνης και Ποντένσε αφοσιώθηκαν στα αμυντικά τους καθήκοντα, η Βίλα έβγαλε ελάχιστες φορές στην εξέλιξη του παιχνιδιού σχέσεις υπεραριθμίας από τα πλάγια. Όποτε προσπαθούσαν με μικρές πάσες είτε επελάσεις των Μπέιλι και Ντιαμπί να αλλάξουν παιχνίδι, οι Άγγλοι έβρισκαν μπροστά τους συνέχεια ερυθρόλευκες φανέλες. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15d932w8kvt)

Έσε και Τσικίνιο "δίπλωναν" ιδανικά τα μαρκαρίσματα στα όρια της περιοχής και έτσι κενός διάδρομος προς την εστία του Τζολάκη δεν υπήρχε. Σε αυτό φυσικά τεράστιο ρόλο έπαιξε και η συμβολή του Βιθέντε Ιμπόρα. Ο Ισπανός είναι ίσως το μεγαλύτερο "ατού" του Ολυμπιακού στους ημιτελικούς, μαζί με τον Ελ Κααμπί φυσικά. Ο Μεντιλίμπαρ είχε τον έμπειρο μέσο σε ρόλο κόφτη μπροστά από τα στόπερ (με τον Έσε πιο κοντά του και τον Τσικίνιο ελάχιστα πιο μπροστά). Αυτό σήμαινε πως πολλές φορές γινόταν τρίτο στόπερ προκειμένου ένας εκ των Κάρμο ή Ρέτσου να κυνηγήσει τον υπερκινητικό Γουότκινς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15ecxorhqnl)

Έχοντας λοιπόν το σωστό πλάνο, το μόνο που έμενε ήταν το πώς θα συμπεριφερθούν ατομικά οι παίκτες. Και εκεί οι "πολεμιστές" του Μεντιλίμπαρ ήταν συγκινητικοί. Οι 29 ανακτήσεις της κατοχής της μπάλας ήταν προϊόν της διάθεσης των γηπεδούχων και τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι έβγαιναν διαρκώς πρώτοι στις μονομαχίες, δείχνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ποιος ήταν το αφεντικό του ματς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15dz860xre1)

Οι διαγώνιες μπαλιές από Φορτούνη και Ποντένσε στις αντεπιθέσεις και ο Ελ Κααμπί που έπαιζε διαρκώς στο όριο του οφσάιντ

Ο Ολυμπιακός δεν φημίζεται για την ταχύτητα που έχει στη μεσοεπιθετική του γραμμή, τους παίκτες δηλαδή που βρίσκονται πίσω από το "άλογο" Ελ Κααμπί. Παρ' όλα αυτά, οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να "ξεγυμνώσουν" την άμυνα της Βίλα ουκ ολίγες φορές. "Μας αιφνιδίασαν στις αντεπιθέσεις", είπε κατ' ουσίαν ο Τζον ΜακΓκιν. Και αυτή ήταν η αλήθεια.

Φορτούνης και Ποντένσε ξέροντας ότι στην ταχύτητα δεν θα μπορούσαν να περάσουν τους Ντιν και Κας, είχαν βρει τον τρόπο να απελευθερώνουν ο ένας τον άλλον. Κι αυτός ο τρόπος περιελάμβανε τις διαγώνιες μπαλιές. Όποτε έβγαιναν στην επιθετική μετάβαση, οι δυο τους αναζητούσαν ο ένας τον άλλον, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες "ένας εναντίον ενός" από τα πλάγια, με τους Ρόντινεϊ και Κίνι να ανεβαίνουν να βοηθήσουν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15cvphqjzdt)

Κάπως έτσι ήρθε και το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού με τον Κίνι να μοιράζει την ασίστ στον Ελ Κααμπί έπειτα από κίνηση στην πλάτη του Ποντένσε. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον Ισπανό μπακ, ο οποίος ήταν φανταστικός μπαίνοντας από... σπόντα στην ενδεκάδα (λόγω των τραυματισμών Ορτέγκα και Ρίτσαρντς).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15evwxgxg0h)

Εκτός των Φορτούνη και Ποντένσε, ο Ελ Κααμπί έπαιζε πολύ συχνά στο όριο του οφσάιντ, ξέροντας ότι η Βίλα που ούτως ή άλλως παίζει ψηλά την άμυνά της θα αναγκαστεί να ανέβει ακόμη περισσότερο κυνηγώντας το αποτέλεσμα. Ο Μαροκινός βρήκε ευκαιρίες όμως τελευταία στιγμή τον προλάβαιναν. Αυτό όμως δεν συνέβη στο δεύτερο προσωπικό του γκολ, το οποίο κλείδωσε οριστικά και αμετάκλητα την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό. Και τώρα ο Μεντιλίμπαρ θα πρέπει να "κλειδώσει" και τη Φιορεντίνα!