Τη ∆ευτέρα το βράδυ οργανώθηκε µια εκδήλωση στήριξης των Παλαιστινίων στην Αθήνα από αδιευκρίνιστες οργανώσεις ή αναρχικές οµάδες «δικαιωµατιστών». Εξελίχθηκε σε κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Νοµικής Σχολής επί της οδού Σόλωνος. Οι καταληψίες υπολογίσθηκαν σε περίπου 80 άτοµα. Εντός του πανεπιστηµιακού κτιρίου άρχισαν οι καταστροφές των υποδοµών, τα γκράφιτι και τα συνθήµατα µε σπρέι στους τοίχους και η εν γένει οργάνωση ταραχών. Εντός 12 ωρών µετά την κατάληψη υπήρξαν οι αναγκαίες αποφάσεις από τις πανεπιστηµιακές Αρχές και ο συντονισµός µε την Αστυνοµία και τις αρχές ασφαλείας. Με µια συγκροτηµένη επιµελώς αστυνοµική επιχείρηση τα ΜΑΤ, οι ΟΠΚΕ και όποιες άλλες δυνάµεις τάξης ανέλαβαν την απελευθέρωση του κτιρίου της Νοµικής Σχολής. Πριν από την αστυνοµική επιχείρηση δόθηκε ο χρόνος και η ευκαιρία στους καταληψίες να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το κτίριο. Η επιχείρηση εξελίχθηκε µε άψογο τρόπο και αναλογική επιβολή ως προς τις συνθήκες. Προσήχθησαν και αργότερα ανακοινώθηκαν οι συλλήψεις 28 ατόµων. 10 άνδρες και 18 γυναίκες. Μεταξύ αυτών, και ειδικά στις γυναίκες, υπήρχαν αλλοδαποί και αλλοδαπές υπήκοοι. Όχι από κάποια ασιατική χώρα αλλά από τις ευρωπαϊκές.

Συγκεκριµένα από Γερµανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία. Οι προσαγωγές που εξελίχθηκαν σε συλλήψεις αποδεικνύουν ότι οι καταληψίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν καµία σχέση µε τους φοιτητές της Νοµικής. Επίσης ότι οι καταληψίες είχαν οργανωθεί για µαζικές ταραχές και µακρά κατάληψη του πανεπιστηµίου, όχι µόνον γιατί είχαν φέρει µαζί τους λοστούς, στειλιάρια, αντιασφυξιογόνες µάσκες, κράνη, φωτοβολίδες, αλλά και φαγητό, νερά, αλκοολούχα ποτά και άλλα απαραίτητα για πολλές ηµέρες κατάληψης. Πριν από την είσοδο της Αστυνοµίας στο κτίριο υπήρχαν πανό για την Παλαιστίνη, φώναζαν συνθήµατα, έριχναν βεγγαλικά από την ταράτσα του κτιρίου. Είχαµε λοιπόν µια οργανωµένη επιχείρηση κατάληψης στο κέντρο της Αθήνας σε µια προσπάθεια η «ιντιφάντα» τύπου Κολούµπια ή άλλων αµερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστηµίων να µεταφερθεί και στην Ελλάδα, µε αφετηρία την Αθήνα. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο «πυρήνας» των καταληψιών είναι µεταφερόµενος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η οργάνωση δείχνει την αλληλεξάρτηση που έχει το συγκεκριµένο παρουσιαζόµενο ως αυθόρµητο κίνηµα -στην ουσία εναντίον του κράτους του Ισραήλ- στα πανεπιστήµια στη ∆ύση µε συγκεκριµένες δοµές και ΜΚΟ που δρουν ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Θα πρέπει µάλιστα να σηµειωθεί ότι το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνοµίας ήταν οργανωµένο µε στόχο όχι να προσαγάγει τη συντριπτική πλειοψηφία των καταληψιών, αλλά να λύσει το ζήτηµα της κατάληψης του κτιρίου της Νοµικής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα πολλοί καταληψίες να βρουν έξοδο διαφυγής και να µην καταγραφούν ή προσαχθούν.

Αφήνοντας αυτήν την παράµετρο ας µείνουµε στην ουσία. Πανεπιστηµιακές Αρχές, κυβέρνηση και Αστυνοµία συντονίστηκαν άψογα και µε µια αποφασιστική και ψύχραιµη επέµβαση της Αστυνοµίας το χάος που επεδίωκε να δηµιουργήσει σε όλη τη χώρα ο «πυρήνας» της συγκεκριµένης διεθνούς και όχι εγχώριας κατάληψης ανασχέθηκε από την αρχή. ∆εν δηµιούργησε πραγµατικότητα µαζικών ταραχών, πολιτικών σχολίων, έντονης ειδησεογραφίας και τελικά πιο τραχιάς καταστολής. Είναι αξιοσηµείωτο ότι η άµεση επέµβαση, που προϋπέθετε την αποφασιστικότητα της στάσης των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστηµίου της Αθήνας, δεν είχε επόµενη ηµέρα εκτός από την προανάκριση, ανάκριση, δικογραφία και απαγγελία κατηγοριών από την Εισαγγελία. Τουτέστιν εφόσον οι δυνάµεις και οι αρµόδιοι λειτουργούν χωρίς φόβο και πάθος, αλλά µε αίσθηµα ευθύνης και έγκαιρα, οι µαζικές ταραχές και το χάος που έχουµε συνηθίσει να βλέπουµε σε ανάλογες περιπτώσεις στην Ελλάδα θα µειωθεί δραστικά. Η εθνική ασφάλεια και η δηµόσια αλλά και η πανεπιστηµιακή τάξη θα θωρακισθεί…