Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα, με τη Σταύρωση και τον ενταφιασμό του Ιησού Χριστού, στην πορεία προς την Ανάσταση και το Πάσχα.

*Διαβάστε εδώ: Άγιο Φως: Πώς θα μεταφερθεί εγκαίρως το Μ. Σάββατο σε όλη τη χώρα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, καθώς αναφέρεται στη μνήμη του θανάτου του Ιησού Χριστού στον Σταυρό.

Είναι μια ημέρα πένθους και σκέψης για την ανθρωπότητα και την ανανέωση του πνευματικού μας βίου, μέσω της εστίασης στην ευαισθησία, την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, ξεκινά ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες σε όλη τη χώρα.

Πρώτα ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες και ακολουθεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής. Στη συνέχεια, γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.

Ακριβώς μετά, μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο τοποθετείται ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.


Μεγάλη Παρασκευή: Τι συμβολίζει

Η Μεγάλη Παρασκευή αναφέρεται στη σημαντική εβδομάδα του Πάσχα, κατά την οποία η χριστιανική κοινότητα τιμά τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Ιησού Χριστού.

Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τη δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική πορεία του προς τον Γολγοθά, τη σταύρωση και την ταφή του.

Μεγάλη Παρασκευή: Τα άγια Πάθη του Κυρίου | Parapolitika