In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

Από την «κατάρα της ΕΔΑ»… στην κατάρα του ΣΥΡΙΖΑ


Δεν σας δώσαμε ποτέ την εργολαβία να επιχειρήσετε την επίλυση του «Μακεδονικού» με μεθόδους καταδικασμένες

Ο πολιτικός κρετινισμός στα καλύτερά του! Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα παρόμοιο φαινόμενο που έχει στιγματιστεί σαν «κατάρα της ΕΔΑ», με το οποίο βρέθηκε η Αριστερά αντιμέτωπη πριν από έξι δεκαετίες.

Το 1958, η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ομως, στις επόμενες εκλογές, του 1961, τα ποσοστά της κατέρρευσαν. Το γιατί δεν έχει αναλυθεί ακόμη επαρκώς.

Η κυρίαρχη απάντηση που μου δίνεται μέχρι σήμερα σε αυτό το ερώτημα είναι η άμεση παραπομπή στη λεγόμενη «βία και νοθεία» των εκλογών του 1961. Ομως, ακόμα κι αν δεχθεί κανείς ότι η «βία και νοθεία» υπήρξε και σε ολόκληρη την έκταση που της αποδίδεται, δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι, ακόμα και σύμφωνα με την περίφημη «Μαύρη Βίβλο» της εποχής, ο όγκος της θα ήταν κατά πολύ μικρότερος από τη ραγδαία πτώση των ποσοστών της ΕΔΑ.

Πέρα, λοιπόν, από την εύκολη απάντηση στο ερώτημα, υπάρχει και η ουσιαστική: εκείνο που άλλαξε την εκλογική πορεία της Αριστεράς μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, του 1958 και του 1961, ήταν κατά κύριο λόγο το Κυπριακό Ζήτημα. Πώς;

Το 1958, όταν η χώρα έφτασε στις εκλογές, το Κυπριακό ήταν στην απόλυτη κορύφωσή του και η συμμετοχή στις διαδηλώσεις έπαιξε τον καθοριστικό παράγοντα. Η επίλυσή του από το 1959 προς το 1960 με τις Συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή άλλαξε εντελώς το τοπίο. Ο Μακάριος το 1960-1962 ήταν θερμότατος υποστηρικτής της λύσης που είχε δοθεί με τη δημιουργία του νέου κυπριακού κράτους και αυτός έδινε ουσιαστικά τον τόνο των αντιδράσεων και στην Αθήνα. Ετσι, το 1961 άρχισαν οι λαϊκές μάζες να απομακρύνονται μαζικά πια από τις τάξεις της ΕΔΑ, όταν είχαν αντιληφθεί την αμφιλεγόμενη και καιροσκοπική πολιτική της...

Το μάθημα αυτό θα ήταν πολύτιμο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαπράττει σήμερα ένα ολέθριο στρατηγικό λάθος, να αγνοεί την τεράστια συμμετοχή του λαού στα συλλαλητήρια κατά του επικείμενου ξεπουλήματος του ονόματος «Μακεδονία». Ο Ελληνισμός, σύσσωμος, συμμετέχει στα συλλαλητήρια για να βροντοφωνάξει την άρνησή του να δεχθεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και τον σφετερισμό της Μακεδονίας. Επειγόντως, κ. Τσίπρα, θα πρέπει να επανεξετάσετε την απόφασή σας για έναν ιστορικό συμβιβασμό όχι ως αριστερή, αλλά ως εθνική δύναμη, ειδικά δε σε αυτή την εποχή.

Αυτό σημαίνει ότι οφείλετε να απαλλαγείτε από δύο επίπεδα ιδεολογικών αγκυλώσεων του παρελθόντος, που μπορεί να ταιριάζουν σε ένα μικρό αριστερό κόμμα, αλλά όχι σε ένα κόμμα εξουσίας: τόσο την επιμονή της αριστερής οριοθέτησης όσο και τη ρητορική τους και τις θέσεις τους γύρω από την έννοια «εθνικό» και όλα όσα αυτή κουβαλά μαζί της.

Αν δεν το πράξετε, θα έχετε πάντα να κάνετε με αυτή την «κατάρα της ΕΔΑ». H ύβρις δεν ημερεύει χωρίς να πληρωθεί και δεν συμψηφίζεται. Η κάθαρση και η τιμωρία πολλές φορές λειτουργούν αταβιστικά. Δεν σας δώσαμε ποτέ την εργολαβία να επιχειρήσετε την επίλυση του «Μακεδονικού» με μεθόδους καταδικασμένες από την Ιστορία, τον Πολιτισμό, το Ελληνικό μέτρο και τις Εθνικές παραδόσεις που εμπνέονται από το αίμα και τη θυσία του λαού. Δεν σας δώσαμε ποτέ το δικαίωμα να επιβάλετε τη ζούγκλα του «ξεπουλήματος» που έχετε στους... εγκεφάλους σας.

Οταν, μάλιστα, έρθει η χώρα στα συγκαλά της, τότε δεν θα είσαστε τίποτα περισσότερο από έναν ξεχασμένο εφιάλτη. Αυτή η ανάπηρη, η ανυπόληπτη, η ετοιμόρροπη, η λειψή Δημοκρατία μας αποδεικνύει ότι έχει ακόμη αντισώματα καταπολέμησης των εχθρών της. Εχετε γίνει Κουασιμόδοι από το πολύ σκύψιμο. Τέτοιες υποταγμένες συνειδήσεις δεν πρέπει να έχω δει ξανά. Καλή αντάμωση στα γουναράδικα...