In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.

«Κλείδωσε» η συμφωνία κυβέρνησης - Θεσμών για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - Απειλεί να κατεβάσει διακόπτες η ΓΕΝΟΠ


Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο - Οι εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την πώληση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για... black out.

Την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Ειδικότερα:

Συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμύνταιου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από την γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του.


 

-Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

- Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, συζήτησαν το θέμα των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εξέλιξη είναι ομαλή.

Στις 12 αύριο το μεσημέρι, θα γίνει η τελική συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, για να επιλυθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) .

Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ 

Την ίδια στιγμή, από τη δική τους πλευρά, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την πώληση, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για... black out.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης διεμήνυσε ότι οι εργαζόμενοι θα βγάλουν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εκτός συστήματος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Οι κινητοποιήσεις θα λάβουν χώρα, όπως είπε, όταν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

"Δεν ξέρω αν θα υπάρξει black-out. Είναι βέβαιο ότι η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ μαζί με τα Σωματεία- Μέλη και τις τοπικές κοινωνίες θα απεργήσουν. Εάν οι κοινωνίες δεν το αποδεχτούν, βεβαίως και εμείς δεν θα πάμε κόντρα σε αυτό που θέλει η κοινωνία", διευκρίνισε ο ίδιος.

Νωρίτερα σε άλλη τοποθέτησή του για το ζήτημα στο ρ/φ σταθμό του Πρώτου Θέματος, ο κ. Αδαμίδης είπε ότι «ασφαλώς θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης και θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές». Γνωστοποίησε δεν ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ετοιμάζει δύο συλλαλητήρια, για να διαδηλώσει την αντίθεσή της στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Το πρώτο θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα και το δεύτερο στις 6 Δεκεμβρίου στη Μεγαλόπολη. Στις προς πώληση δύο μονάδες της Μεγαλόπολης εργάζονται 1.100 άνθρωποι, ενώ 200 είναι οι εργαζόμενοι στη Μελίτη Φλώρινας.