In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.

Επενδύσεις: Ζητείται συνέπεια

ΣΤΗΛΕΣ, 14.09.2017 00:34 |

Κωνσταντίνος Μίχαλος


Η εμφανής εστίαση της ατζέντας του κ. Τσίπρα στην ανάγκη προσέλκυσης σοβαρών επενδύσεων στη χώρα αποτελεί σίγουρα ένα από τα θετικά μηνύματα των ημερών. Τόσο κατά την έναρξη της ΔΕΘ όσο και κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου κ. Μακρόν, ο πρωθυπουργός έδειξε να θέτει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης την προσέλκυση κεφαλαίων και τη διευκόλυνση επιχειρηματικών σχεδίων ως παράγοντες-κλειδιά για την έξοδο από τα μνημόνια.

Ο ίδιος μάλιστα ανακοίνωσε και τη δημιουργία task force υπό την προεδρία του για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στην υλοποίησή τους. Πρόκειται για μια στροφή στο ρεαλισμό, η οποία είναι ευπρόσδεκτη όσο και απαραίτητη. Σε μια χώρα όπου η εσωτερική αποταμίευση έχει μειωθεί δραματικά και δεν επαρκεί για να καλύψει τις επενδυτικές της ανάγκες, η εισροή ξένων κεφαλαίων είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση.

Ωστόσο, το φιλοεπενδυτικό κλίμα που επιχείρησε να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός όλες τις προηγούμενες ημέρες σκιάστηκε από την ανακοίνωση της πρόθεσης της Eldorado Gold να αναστείλει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Η είδηση αυτή έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου, μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, στέλνοντας αρνητικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Είναι, δε, βέβαιο ότι στην παρούσα κρίσιμη φάση η αποχώρηση ενός μεγάλου ξένου επενδυτή θα δημιουργήσει τριγμούς στην αξιοπιστία και την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Για την ταχεία επίλυση του προβλήματος αδειοδότησης της Eldorado Gold, το ΕΒΕΑ έχει ήδη προτείνει να αναλάβει τη διαιτησία μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού δημοσίου, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη υπηρεσία που παρέχει μέσω του αρμόδιου Κέντρου Διαιτησιών και Διαμεσολαβήσεων. Σημειώνεται ότι παρ' όλο που οι δύο πλευρές έχουν ήδη αποδεχθεί την προσφυγή σε διαιτησία, οι διαδικασίες καθυστερούν χαρακτηριστικά. Με την ενεργό εμπλοκή του ΕΒΕΑ, η διαφορά μπορεί να επιλυθεί τελεσίδικα, με δίκαιο και αιτιολογημένο τρόπο, αλλά και σε σύντομο χρόνο, που δεν ξεπερνά συνολικά το εξάμηνο. Εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή και υπάρξει διάθεση και από τις δύο πλευρές, η επένδυση στις Σκουριές μπορεί να σωθεί.

Όμως, η περίπτωση της Eldorado Gold αναδεικνύει ένα ευρύτερο σοβαρό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης σαφούς κανονιστικού περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι «πονεμένες» επενδυτικές ιστορίες στη χώρα μας είναι δυστυχώς πολλές, με κυριότερη ίσως αυτή του Ελληνικού: μιας έκτασης που έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί εδώ και χρόνια, μιας επένδυσης της οποίας οι διοικητικές και γραφειοκρατικές περιπέτειες δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό. Στην ασάφεια του θεσμικού πλαισίου, στη διοικητική αναποτελεσματικότητα, αλλά και στις εμμονές και τις αντιδράσεις τοπικών και μη συμφερόντων, σκοντάφτουν κι άλλες μεγάλες επενδύσεις, όπως η αξιοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, η αξιοποίηση της Αφάντου στη Ρόδο, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Καφηρέα της Εύβοιας και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: φιλοεπενδυτικό περιβάλλον σαφώς δεν σημαίνει απουσία κανόνων, ούτε κατάργηση όρων και διαδικασιών που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Σημαίνει όμως να γνωρίζει από πριν ένας επενδυτής τι μπορεί να κάνει και πού, ποιους κανόνες θα πρέπει να τηρήσει και πόσο χρόνο θα πρέπει να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση, μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσής του. Σημαίνει επίσης μια δημόσια διοίκηση η οποία θα εφαρμόζει τους κανόνες με διαφάνεια, με ορθολογισμό και αποτελεσματικότητα.

Σημαίνει την οικοδόμηση μιας πολιτικής, αλλά και ευρύτερης κουλτούρας, που αντιμετωπίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις ως απαραίτητο οξυγόνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση και όχι ως εξ ορισμού εχθρικές και ανεπιθύμητες.

Η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί πάνω από όλα συνέπεια, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Αν θέλει, λοιπόν, ο κ. πρωθυπουργός να υλοποιήσει αποτελεσματικά τη φιλοεπενδυτική πολιτική που εξήγγειλε, θα πρέπει να ξεκινήσει από την αντιστοίχιση λόγων και πράξεων. Η επιμελητηριακή κοινότητα της χώρας είναι πρόθυμη να συμβάλει με κάθε τρόπο σε μια τέτοια προσπάθεια.