In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τον Αφγανό δολοφόνο

ΔΙΕΘΝΗ, 15.12.2016 18:35 |

Parapolitika Newsroom


Στο στόχαστρο ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος

Ο Γερμανικός τύπος με αφορμή την υπόθεση του Αφγανού δολοφόνου της 19χρονης φοιτήτριας , εξαπολύει σφοδρή επίθεση στις Ελληνικές αρχές κάνοντας για κραυγαλέα αποτυχία των ελληνικών αρχών.

Η Bild, κάνει λόγο για οσμή σκανδάλου πίσω από τον φερόμενο δολοφόνο του Φράιμπουργκ αφήνοντας να εννοηθεί, ότι πίσω από το έγκλημα, βρίσκεται η αποτυχία των ελληνικών αρχών. Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας το οποίο αναπαράγεται από πολλά γερμανικά ΜΜΕ, ο δημοσιογράφος προβάλλει το ερώτημα: "Πώς ο Αφγανός έφθασε στη Γερμανία;", με την απάντηση να ακολουθεί: "Οι Έλληνες άφησαν εύκολα τον Χουσείν να τους ξεφύγει".

"Η κραυγαλέα αποτυχία των ελληνικών αρχών εξασφαλίζει τον τρόμο στη Γερμανία", γράφει από την πλευρά του το "Focus".

Την ίδια ώρα πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων "DPA", αναφέρουν ότι ο Αφγανός άνδρας είχε καταχωρηθεί ως ύποπτος στο εσωτερικό της χώρας όχι όμως και ως καταζητούμενος στο εξωτερικό. "Ούτε η Ιντερπόλ, ούτε και το Σύστημα Πληροφόρησης Σένγκεν (SIS) είχαν ειδοποιηθεί, παρόλο που ο ίδιος άφησε την Ελλάδα λίγο μετά την αποφυλάκισή του", όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Bild" επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

Για το γερμανικό περιοδικό "Focus" το οποίο επικαλείται τη "Bild", το Σώμα Ιατροδικαστών της Γερμανίας (BDK ) κάνει λόγο για "κραυγαλέα αποτυχία" των ελληνικών αρχών. "Αν οι Έλληνες τον είχαν "διαφημίσει" στο εξωτερικό, θα τον είχαμε προσέξει", δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του BDK, Αντρέ Σουλτς στην γερμανική εφημερίδα.

Από την άλλη πλευρά, το στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Burkhard Lischka, επέκρινε τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών: "Από τα γεγονότα προκύπτει κατά κύριο λόγο το ερώτημα γιατί ενώ είχε καταδικαστεί για σοβαρό αδίκημα ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος μετά από ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια, εγκατέλειψε τη χώρα", αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Rheinische Post".

Η "Suddeutsche Zeitung" από την πλευρά της επισημαίνει ότι o νεαρός Αφγανός που φέρεται να σκότωσε τη φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο. "Πριν από περίπου τρία χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μιας νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα. Τώρα δεν είναι πλέον ανήλικος". Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο. "Πώς στάθηκε όμως δυνατόν να μην εντοπιστεί; Απέτυχε το σύστημα υποδοχής προσφύγων;", διερωτάται η εφημερίδα και συνεχίζει: "Ο νεαρός άντρας ήρθε σε μια εποχή που οι αρχές βρίσκονταν στα όριά τους. Το φθινόπωρο του 2015 οι προσφυγικές ροές έφθασαν στο πιο υψηλό σημείο. Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να καταγραφούν όπως προβλεπόταν".

Η "Suddeutsche Zeitung" τέλος τονίζει πως "Στην περίπτωση του Χουσεΐν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και αποθηκεύτηκαν στην τράπεζα δεδομένων Eurodac. Εκεί καταχωρούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Τα κράτη της ΕΕ υποχρεούνται σε αυτή τη διαδικασία ώστε να παρεμποδίζεται το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να καταγράφονται ταυτόχρονα σε περισσότερα κράτη και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Εάν υπήρχε κάποια καταχώρηση ήδη από τις ελληνικές αρχές παραμένει αδιευκρίνιστο. Το Eurodac, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στην Ελλάδα, δεν ήταν πλήρως σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αφγανός κατέθεσε αίτηση ασύλου. Οι Γερμανοί αστυνομικοί συνέκριναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τράπεζες δεδομένων της Interpol και του συστήματος Σένγκεν και δεν βρήκαν τίποτα. Για το λόγο αυτό ο νεαρός καταχωρήθηκε στην τράπεζα δεδομένων για ασυνόδευτους ανήλικους".