"Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ανεύθυνο νομοσχέδιό σας", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για το επίμαχο άρθρο 3 που δίνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών. 

«Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ψηφίσουμε το δικό μας νομοσχέδιο και θα ανοίξουμε το δρόμο στα άτομα αυτά, αφού αποδεδειγμένα συνειδητά πήραν την απόφαση αυτή, να αλλάξουν ταυτότητα φύλου. Συνειδητά κι όχι ανεύθυνα και πρόχειρα, όπως εσείς κυβερνάτε», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε "ως μία ανθρώπινη υπόθεση αλλά και ως αναγνώριση ανθρωπίνων δικαιωμάτων" την συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας την θέση της παράταξής του στο θέμα των ατομικών δικαιωμάτων. «Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού και πολίτες με μειωμένα δικαιώματα» ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα άσκησε δριμύτατη κριτική στην στάση του, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας : «Είναι τουλάχιστον κωμικό να έρχεστε στη Βουλή και να μας παραδίδεται μαθήματα φιλελευθερισμού. Αυτά τα ψευτομαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕΛ. Στον Πάνο Καμμένο, στον παρτενέρ σας, στον αλλοπρόσαλλο θίασο που παριστάνει ότι τάχα είναι ομοιογενής κυβέρνηση, αν και βλέπω ότι δεν τους πείσατε όλους».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η αναγνώριση ταυτότητας φύλου αποτελεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι. Η παράταξή μας έχει αποδείξει την έμπρακτη συμπαράστασή της σε θέματα που αφορούν τέτοια ζητήματα. Είμαστε η παράταξη που με διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις φέραμε στη Βουλή την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης σε κάθε πολίτη».  

Πρόχειρο και ανεύθυνο το νομοσχέδιο

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε ποιο θα είναι το κέρδος από αυτό το νομοσχέδιο. «Θα υπάρξουν να υπάρχουν τα προβλήματα αυτά; Θα πάψουν να υπάρχουν αυτά τα άτομα, το μπούλινγκ που υφίσταται; Αν υπήρχε με υπεύθυνη ενημέρωση του κόσμου, αν ήταν γνωστή η άποψη της επιστήμης το νομοσχέδιο αυτό σήμερα δεν θα ήταν ούτε πρόχειρο, ούτε ανεύθυνο. Η κυβέρνηση νομοθετεί και πάλι επιδιώκοντας να προβοκάρει την θέση της Εκκλησίας. Το πραγματικό κίνητρο της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι να αναπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση Νόμου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και η οποία περιλαμβάνει τομείς που πρέπει να διασφαλιστούν όπως το θέμα της ηλικίας και της εχεμύθειας: «Δεν πρέπει να είναι μια στιγμιαία πράξη η αλλαγή ταυτότητας φύλου. Πρέπει να σέβεται την επιλογή του προσώπου και να εγγυάται συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας.  Και να προλαμβάνει τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα άτομα που έχουν άμεση σχέση με τον αιτούνται. Για μια τέτοια μείζονα απόφαση ζωής απαιτείται ωριμότητα που μόνο η ηλικία μπορεί να εξασφαλίσει».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πολλά σημεία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης τα οποία δεν διασφαλίζουν όσα αναφέρει η επιστημονική κοινότητα για την σημαντική αυτή απόφαση στην ζωή ενός ανθρώπου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και προχειρότητα.