In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

Μετά το επεισόδιο στα Ίμια ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο

ΕΛΛΑΔΑ, 13.02.2018 12:05 |

Parapolitika Newsroom


Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο «Σουλτάνος»: Παρατηρούμε τις κινήσεις σας

Απειλεί και πάλι Ελλάδα και Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος, αυτή τη φορά επέλεξε στο γνώριμο ακροατήριο της ΚΟ του κόμματός του. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: 

«Να μην νομίζουν ότι δεν προσέχουμε (παρατηρούμε) τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια... Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, το στρατό και τον στόλο μας».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι υπερεκτιμούν (Αθήνα και Λευκωσία) τις δυνατότητες τους στο Αιγαίο και την Κύπρο. 

 

 

 

Λίγες ώρες νωρίτερα, το παιχνίδι είχε χοντρύνει στην περιοχή των Ιμίων με τον εμβολισμό από τουρκική ακταιωρό σκάφους του Λιμενικού Σώματος, που περιπολούσε στην περιοχή, ευτυχώς χωρίς θύματα. Αλλά και αυτής της πρόκλησης είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις του απόστρατου αντιναυάρχου Τζεμ Γκιουρντενίζ στην εφημερίδα «Milliyet»: «Yπενθυμίζουμε πως όποτε (οι Έλληνες) συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον καιροσκοπισμό είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες. Μπορούμε να δώσουμε ως παράδειγμα την ειρηνευτική αποστολή της Κύπρου και τα Ίμια».

Τα γεγονότα λοιπόν ήλθαν να επιβεβαιώσουν την προκλητικότητα της Άγκυρας, αλλά και «να πάρουν το αίμα τους πίσω» αναφορικώς με το προ δύο εβδομάδων περιστατικό της «επακουμβίσεως» της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» με σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, που λόγω αφενός της αποφασιστικής στάσεως του Έλληνος κυβερνήτου και της αντιναυτικής, αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς του αντίστοιχου Τούρκου, το περιστατικό έλαβε ευρεία δημοσιότητα. Μία δημοσιότητα που είχε αρνητικά αποτελέσματα για τους Τούρκους εξαιτίας και της απρονοησίας των Τούρκων να δημοσιοποιήσουν το βίντεό τους που απλώς επιβεβαίωνε πλήρως και στο ακέραιο την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Το βράδυ της Δευτέρας, στην περιοχή των Ιμίων, το σκάφος ερεύνης και διασώσεως “UMUT” της τουρκικής Aκτοφυλακής εμβόλισε το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΓΑΥΔΟΣ» (ΛΣ-090) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, προκαλώντας του, συμφώνως με τις πληροφορίες, σημαντικές ζημιές, καθώς το ελληνικό σκάφος ήταν ακίνητο στην περιοχή και παρακολουθούσε απλώς τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους!

Από ελληνικής πλευράς το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικώς και μόνο το Λιμενικό με το ΓΕΕΘΑ να το «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» και το όλο θέμα να απασχολεί αυτή τη στιγμή τη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο ΓΕΕΘΑ υπό τον αρχηγό ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, για να εξετάσει βεβαίως τα καθημερινά θέματα αλλά και αυτό βεβαίως λόγω της σοβαρότητός του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι χθες βράδυ μέχρι αργά πραγματοποιούσαν αεροναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή ανατολικώς της Ρόδου, στα διεθνή ύδατα, αλλά εντός του FIR Αθηνών, με εντονότατη νυκτερινή παραβατική συμπεριφορά από πλευράς της Άγκυρας, με τοπικές πτήσεις ελικοπτέρων από πολεμικά σκάφη των Τούρκων, καθώς και από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235.

 Λευκωσία καλεί Βρυξέλλες

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την τουρκική επιθετική ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕE. Επίσης, την κάλεσε να δεσμευθεί για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ίσες αποστάσεις από το Λονδίνο 

Το Λονδίνο από την πλευρά του, φαίνεται να τηρεί «ίσες αποστάσεις», αφού προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού».

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικό σκάφος χτύπησε περιπολικό του Λιμενικού στα Ίμια