In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης: Βαριές ευθύνες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα εθνικά - Ήσασταν εξαφανισμένοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 08.03.2018 18:35 |
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:20:22|

Parapolitika Newsroom


Επίθεση εφ' όλης της ύλης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή

Επίθεση εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης για προανακριτική για Πολάκη, Ξανθό και Κουρουμπλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε ανευθυνότητα της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα και ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα: «Στην οικονομία, μας φορτώσατε μνημόνια, αλλά στα εθνικά η αδυναμία σας μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κ.Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, πως «οι χειρισμοί σας στα εθνικά είναι ανεύθυνοι και επιπόλαιοι και στοχεύουν πρωτίστωςε σε μικροκομματικούς τακτικισμούς».

«Αναρωτιέμαι αν συνεχίζετε να αισθάνεστε ικανοποιήση για την επίσκεψη Ερντογάν, αν φτάνουμε στο σημείο ένα χαμηλής σημασίας περιστατικό στο Έβρο να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως μέχρι τώρα» συνέχισε.

«Οι ευθύνες σας είναι βαριές, δείξατε αναξιοπιστία και επιτρέψατε ανούσιους λεονταρισμούς στον Υπουργό Άμυνας« υπογράμμισε ο Κ.Μητσοτάκης. «Αφήσατε να επικρατήσει ένα κλίμα εφησυχασμού ενώ η τουρκική προκλητικότα εντείνεται συνεχώς, υποτιμήσατε τη σύλληψη όπως και τον εμβολισμό [του Γαύδος]. Ήσασταν απόντες, εξαφανισμένοι για ημέρες».

«Γιατί αυτά δεν συνέβαιναν τα περασμένα χρόνια; Γιατί δεν εξέπεμπε η χώρα τέτοια αμηχανία; Μήπως επειδή ποτέ δεν θελήσατε να δημιουργήσετε αρραγές μέτωπο, με συνέπεια και αποφασιστικότητα;» ρώτησε χαρακτηριστικα. Και τόνισε: «Στην οικονομία μας φορτώσατε μνημόνια, αλλά στα εθνικά η αδυναμία μσας μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος».

«Οφείλετε να προχωρήσετε σε κάθε μέτρο και στη συγκρότηση εθνικού συμβουλίου ασφαλειας όπως έχουμε προτείνει από το 2006» τόνισε, χαρακτηρίζοντάς το «αναγκαία θεσμική τομή για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλίου του, όπως συμβαίνει σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας».

«Είναι αναμφίβολο ότι η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της, αλλά να στείλω ένα σαφές μήνυμα: Οι Έλληνες είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν είμαστε αναθεωηρητική δύναμη, δεν διεκδικούμε εδάφη, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης» υπογράμμισε.

«Κάνατε τη χώρα ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες»

Μπαίνοντας στο θέμα της πρότασης για την σύσταση προανακριτικής, ο Κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει κάνει «τη χώρα ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες», επαλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η υπόθεση Novartis είναι μεθόδευση για να καλύψει η κυβέρνηση την ανεπάρκειά της. 

«Και στο παρελθόν, έχετε αρνηθεί τη σύσταση κάθε επιτροπής που έχουμε προτείνει, ενώ εμείς έχουμε ψηφίσει όλες τις επιτροπές που έχει προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία. Τα συμπεράσματα είναι απλά, για όποιον παρακολουθεί τη διαδικασία» τόνισε.

«Μην τολμήσετε να κλείσετε άρον άρον την επιτροπή, αλλά να φτάσει μέχρι τέλους και να λάμψει όλη η αλήθεια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η «κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται σε δεινή θέση».

Όσον αφορά την υπόθεση της Novartis, έθεσε ξανά το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε αγωγή κατά της Novartis ενώ υπογράμμισε: «Δεν κάνατε τίποτα για να μειώσετε την υπερβολική συνταγογράφηση, την ώρα που είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες για το φάρμακο».

«Είστε μόνο τυχοδιώκτες που θα κάνουν τα πάντα για την εξουσία»

Αναφερόμενος στο «ηθικό πλεονέκτημα», ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν υπήρξε ποτέ κανένα ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και εσείς δεν είστε ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί, ούτε κεντρώοι, είστε τυχοδιώκτες και είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε την εξουσία». 

«Ποτέ δεν διαθέτατε ηθικό πλεονέκτημα» είπε, απαριθμώντας: «Ταξίδια στη Βενεζουέάλ με ιδιωτικά τζετ υπόπτων προσχώπων, στημένοι διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες, στήριξη σε λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, ανοχή και συνεργασία με τους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου, τους νέους διαπλεκόμενους, τους μεσαζοντες που ξαναβάλετε στο υπουργείο Άμυνας».

«Αν θελετε να μας διαψεύσετε, κάντε μία τολμηρη κίνηση: Ψηφίστε την πρότασή μας για να δείξετε ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε και να συμβάλετε κι εσείς στο να πέσει άπλετο φως, να κάνουν και οι υπουργοί σας αυτό που έκαναν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά. «Θα ήταν χρέος απέναντι στη διαφάνεια της πολιτικής ζωής» τόνισε.

«Δεν θα το κάνετε όμως» προσέθεσε, «γιατί είναι σαφές ότι έχετε λάβει τις αποφάσεις σας». «Δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια και η απόδοση ευθυνών, θέλετε πόλεμο λάσπης αγνοώντας το πολιτκό ρίσκο και συντηρώντας την τοξικότητα». «Δεν σας ενοχλεί γιατί συνεργαστήκατε με τα πολιτικά ακρα στις πλατείες για να ανατρέψετε την κυβέρνηση Σαμαρά» συνέχισε, κατηγορώντας επιπλέον την κυβέρνηση πως θέλει να «ναρκοθετήσει τη χώρα και για αυτό και ψηφίσατε την απλή αναλογική». 

«Θέλετε να αλώσετε το κράτος, διορίζετε από πόρτες και παράθυρα, όπως στα ΕΛΠΕ που ο κύριος Ππαγγελόπουςος διόρισε το γιο του» είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πνεύμα αναφέρθηκε και στον διορισμό του Κουτεντάκη, λέγονατς επίσης απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής: «Προβήκατε σε μεγάλο θεσμικό ατόπημα κ. Βούτση στην επιτροπή για τον Κουτεντάκη, που μας είπε ότι προτιμά την απελευθέρωση από τις πολιτικές δεσμεύσεις. Τι τον νοιάζει, αυτός θα τα πληρώσει; Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα τα πληρώσουν».

«Η δουλειά σας δεν είναι οι διαπιστώσεις» 

Λαμβάνοντας για δεύτερη φορά το λόγο, ο αρχηγός της ΝΔ είπε στον πρωθυπουργό: «Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις και να μας λέτε ότι υπάρχει ένταση και κλιμάκωση στο Αιγαίο. Η δουλειά σας είναι να μας πείτε τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε μία γεωπολιτική πραγματικότητα που είναι διαφορετική από εκείνη που ήταν τα τελευταία χρόνια. Αν έχετε την διάθεση να οικοδομήσετε εθνική ενότητα και να συνομιλήσετε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Επαναλαμβάνοντας πως ο πρωθυπουργός είναι επιπόλαιος, ο Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Σκοπιανό: «Στο Σκοπιανό είχατε την δυνατότητα να εμπλέξετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το κάνατε μιλήσατε πρώτα με τον κ. Ζάεφ και μετά με τους αρχηγούς των κομμάτων... Παρουσιάσατε σαν όχλο και κατηγορήσατε τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια... Πρώτα μας χλευάσατε, μετά ήρθατε στην δική μας θέση για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ως προϋπόθεση για τη όποια λύση, και τώρα ήρθε ο κ. Ζάεφ να ζητήσει με περίσσιο θράσος την αλλαγή του δικού μας Συντάγματος».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το Σκοπιανό: «Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα μίας κυβέρνησης όπου ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί με τον υπουργό 'Αμυνας για ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής; Όταν οι δύο υπουργοί θα είναι δίπλα σας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ποιος θα εκφράζει την Ελληνική Δημοκρατία, ο υπουργός Εξωτερικών ή ο υπουργός Αμύνης; Δεν συνομιλείτε με την ηγεσία των Σκοπίων ως αρχηγός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέτε εσείς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος, δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτής. Έχετε επιλέξει να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο που δεν σας ενώνει τίποτε ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη για την εξουσία και την καρέκλα».

Ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν αληθεύει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Συνεχίζοντας είπε: "Αφού υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας γιατί δεν την αξιοποιείτε για να μιλήσετε με τον Ερντογάν ή τον Γιλντιρίμ για να ζητήσετε την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών όπως οφείλει να κάνει η Τουρκία, αφού πρόκειται για ένα περιστατικό που στο παρελθόν λυνόταν σε τοπικό επίπεδο".

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "όταν αντιληφθείτε ότι η παρουσία σας στην Βουλή είναι θεσμική υποχρέωση, θα αντιληφθείτε και την διάκριση των εξουσιών που συστηματικά παραβιάζετε. Αποφεύγετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έλθει ποτέ να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Χουλιαράκης έχει αναβάλει 15 φορές να έλθει".

Τέλος απηύθηνε ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα αν στην προανακριτική για τη Novartis θα έλθουν να καταθέσουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.