In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

«Ναυαγός» στο Νησί των Ιπποτών

STORIES, 09.08.2017 12:22 |

Αθανασία Αγγελοπούλου


Ο εξερευνητής του «National Geographic» Ιαν Μπέικερ εξηγεί στα «Π» πώς έχει εγκλωβιστεί στη Ρόδο από τον Ιούνιο, καθώς κατηγορείται ότι κατείχε δέρµατα τίγρεων στο Νεπάλ

H µυθική ζωή του απλώνεται στις άκρες του κόσµου και το «National Geographic» τον έχει βραβεύσει ως έναν από τους κορυφαίους εξερευνητές της χιλιετίας.

Ο Ιαν Μπέικερ, διεθνώς αναγνωρισµένος συγγραφέας, ανθρωπολόγος, ιστορικός και επιµελητής τέχνης, πάτησε στα Ιµαλάια, έγραψε βιβλία µε τον ∆αλάι Λάµα και κέρδισε διεθνή βραβεία συγγραφής και φωτογραφίας. Εδώ και ενάµιση µήνα όµως ζει παγιδευµένος στη Ρόδο και, µέσω των «Παραπολιτικών», απευθύνει έκκληση στις ελληνικές Αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο για να συνεχίσει τα ταξίδια του στον πλανήτη. Πίσω από την περιπέτειά του κρύβεται µια απίθανη ιστορία, που θα µπορούσε να ξεπηδά από τις σελίδες των βιβλίων που ο ίδιος έγραψε.

Το 2008, σε σπίτι που διατηρούσε στο Κατµαντού του Νεπάλ, η αστυνοµία εντόπισε δέρµατα ζώων και του ζήτησε, όπως εξηγεί, εκβιαστικά χρήµατα ώστε να µην τον κατηγορήσει για παράνοµο εµπόριο. Ο ίδιος αρνήθηκε, και η αστυνοµία του Κατµαντού έστειλε σήµα στην Ιντερπόλ.

Αν και µέχρι πρότινος ταξίδευε σε όλον τον κόσµο χωρίς προβλήµατα, όταν έφτασε στην Κω οι Αρχές «σκόνταψαν» στην ειδοποίηση και του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα µέχρι να αποδειχθεί η βασιµότητα του αιτήµατος έκδοσης. «Κρατήθηκα στην Ελλάδα λόγω “Kόκκινης Eιδοποίησης” (“Red Notice”) της Ιnterpol, που εκδόθηκε εναντίον µου ύστερα από µια αποτυχηµένη απόπειρα της αστυνοµίας του Νεπάλ να εξασφαλίσει χρήµατα από µένα στις 17 Μαΐου 2008.

Η αστυνοµία µε απείλησε τότε ότι αν δεν πληρώσω, θα κατασκευάσει µια κατηγορία εναντίον µου ότι ασχολούµαι µε το παράνοµο λαθρεµπόριο άγριων ζώων» εξηγεί ο Αµερικανός συγγραφέας, τονίζοντας παράλληλα ότι ήταν περίοδος µεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής στο Κατµαντού και ότι η διαφθορά είχε γιγαντωθεί. «Οπως σε πολλά σπίτια του Κατµαντού, η επίπλωση περιελάµβανε δέρµατα τίγρεων και λεοπαρδάλεων. Η αστυνοµία τα είδε σαν ευκαιρία για εκβιασµό και ζήτησε 9.000 δολάρια ΗΠΑ, τα οποία φυσικά δεν πλήρωσα γιατί ήταν ποινικό αδίκηµα να δώσω χρήµατα εκβιασµού.

Ετσι η αστυνοµία του Νεπάλ εξέδωσε παράνοµα κόκκινη ειδοποίηση εναντίον µου, η οποία δεν υποστηρίζεται από ένταλµα σύλληψης, ούτε από δικαστική απόφαση», τονίζει ο Ιαν Μπέικερ.

ΕΞΟΔΑ

Στη συνέχεια ο διάσηµος εξερευνητής περιγράφει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «Π» πώς από την Κω µεταφέρθηκε στην Εισαγγελία Ρόδου. «Ο εισαγγελέας στη Ρόδο µου είπε ότι θα δοθεί προθεσµία τριάντα ηµερών στην κυβέρνηση του Νεπάλ για να προσκοµίσει έγγραφα που δικαιολογούν το αίτηµά τους για την έκδοσή µου.

Το διαβατήριό µου κρατήθηκε στο κεντρικό αστυνοµικό τµήµα της Ρόδου και µου είπαν ότι έπρεπε να εµφανίζοµαι εκεί µία φορά την εβδοµάδα». Τα έξοδα της διαµονής του είναι, όπως εξηγεί, δυσβάσταχτα, καθώς βρίσκεται ήδη στο νησί ενάµιση µήνα και δεν ξέρει πόσο ακόµα θα παραµείνει στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω όλες τις υποχρεώσεις του.

«Μου είπαν ότι είµαι ελεύθερος να ταξιδεύω οπουδήποτε µέσα στην Ελλάδα και ότι είµαι υπεύθυνος για τα έξοδά µου. Είχα επείγουσες εργασιακές υποχρεώσεις στην Αµερική, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή από το να παραµείνω στην Ελλάδα µέχρι να επιλυθεί το ζήτηµα του αιτήµατος έκδοσης. Εµεινα µια εβδοµάδα µε Ελληνες φίλους στην Υδρα και έµεινα αργότερα µε άλλους Ελληνες φίλους στην Πάτµο». Η κυβέρνηση του Νεπάλ έστειλε τα απαιτούµενα έγγραφα σχετικά µε το αίτηµα έκδοσης στο υπουργείο Εξωτερικών δέκα ώρες πριν από τη λήξη της προθεσµίας, στις 17 Ιουλίου, αλλά το υπουργείο δεν πρόλαβε να τα µεταφράσει και η ακρόαση αναβλήθηκε για τις 9 Αυγούστου. «Ετσι αναγκάστηκα να παρατείνω την παραµονή µου στη Ρόδο και να νοικιάσω ένα µικρό στούντιο στο χωριό Λαχανιά, όπου µπορώ να δουλέψω για τη συγγραφή κάποιων έργων.

Η προσωπική και επαγγελµατική ζηµιά που προκλήθηκαν από αυτήν την παράνοµη “Red Notice” είναι τεράστια» λέει ο Ιαν Μπέικερ, ο οποίος όλο αυτό το διάστηµα αναγκάζεται να απορρίπτει συνεργασίες και προσκλήσεις για συνέδρια σε όλον τον κόσµο, όπου είναι περιζήτητος για τις οµιλίες του.