In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

ΝΔ: Στη Βουλή μεσάζοντας, ΕΥΠ, Καμμένος για τα όπλα στη Σ. Αραβία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 07.12.2017 07:11 |

Χριστίνα Κοραή


«Το σκάνδαλο Καμμένου είναι σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου» επιμένει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να έρθουν να απολογηθούν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής όλοι οι εμπλεκόμενοι στη σκοτεινή υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία μέσω του μεσάζοντα Βασιλείου Παπαδόπουλου ζητάει η ΝΔ. Αναφέρεται στον Β. Παπαδόπουλο, τον διοικητή της ΕΥΠ, για να ερωτηθεί εάν έψαξε τον Παπαδόπουλο που έχει καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, οι προξενικές Αρχές που έστελναν προειδοποιητικά τηλεγραφήματα και άλλοι.  

Αύριο Παρασκευή συνεδριάζει η Επιτροπή Εξοπλιστικών μετά από αίτημα του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου. Ο στόχος του όμως δεν είναι να βοηθήσει στη διαλεύκανση της δυσώδους υπόθεσης αλλά να επιχειρήσει να πετάξει από πάνω του την «καυτή πατάτα» της συμφωνίας που είναι διάτρητη, μετά τον καταιγισμό των αποκαλύψεων που συνεχίζεται, όπως επισημαίνει η Πειραιώς. Οι υπουργοί Π. Καμμένος, Ν. Κοτζιάς και Δ. Βίτσας και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «δεν εδέησαν  να απαντήσουν στις καταγγελίες της ΝΔ για τα "μη γνήσια έγγραφα" που κατέθεσε στη Βουλή ο κυβερνητικός εταίρος, όπως τονίζουν, και τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Παπαδόπουλος δεν ήταν "πληρεξούσιος" αλλά μεσάζων». «Το σκάνδαλο Καμμένου είναι σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.  

 

Το ερώτημα που φαίνεται ότι θα τεθεί από τον Π. Καμμένο στην Επιτροπή Εξοπλιστικών είναι αυτό της ανάκλησης της θετικής γνώμης που είχε διατυπωθεί για την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, πριν από περίπου έναν χρόνο, από τα μέλη της Επιτροπής. Τότε εμφανιζόταν αυτή η συμφωνία ως διακρατική από τον υπουργό Άμυνας, χωρίς μεσάζοντες, που απαγορεύονται από τον νόμο του 2011.

Η Πειραιώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητάει διέξοδο που θα ανοίξει τον δρόμο στο ΚΥΣΕΑ να ξανασυνεδριάσει για να ακυρώσει τη συμφωνία. Αυτό το «άλλοθι»  δεν πρόκειται να της το δώσουν οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και της ΔΗΣΥ, που επιμένουν ότι πρόκειται για σκάνδαλο ολκής. «Η κυβέρνηση Τσίπρα θα συρθεί μόνη της να αυτοακυρωθεί και να υποστεί τον εξευτελισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά κομματική πηγή στα «parapolitika.gr». «Απορίας άξιον θεωρείται τι θα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του ΚΥΣΕΑ όταν θα αποφασίζει την ακύρωση της συμφωνίας» κατέληξε.   

Η Πειραιώς θεωρεί απύθμενη υποκρισία τις εκ των υστέρων ανθρωπιστικές ευαισθησίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προσφάτως ζήτησαν την ακύρωση της συμφωνίας με το σκεπτικό μήπως η Σαουδική Αραβία στείλει τον ελληνικό πολεμικό εξοπλισμό στην Υεμένη, όπου διαδραματίζεται μια γενοκτονία.

Τα σχετικά ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου άρχισαν από τον Φεβρουάριο του 2016! Η ΝΔ αναρωτιέται επίσης γιατί δεν έχει ζητηθεί ακόμη από τους «όψιμους υποκριτές» η ακύρωση και της συμφωνίας για πώληση αμερικάνικων βομβών στη Σαουδική Αραβία  και πάλι με μεσάζοντα τον Β. Παπαδόπουλο, την οποία όμως εισηγήθηκε ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ αν. υπουργός Δημήτρης Βίτσας. «Είναι... καλύτερες οι βόμβες από τα βλήματα;» αφήνουν αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ.  

«O κ. Καμμένος υποχρεώνεται να προσέλθει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής» δήλωσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κκικίλιας. «Είναι επιβεβλημένο, όμως, στη συνεδρίαση να παρίστανται όλοι όσοι έχουν γνώση των γεγονότων, στρατιωτικοί και διπλωμάτες» τόνισε. «Όπως, βέβαια, και ο μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος, που παραδέχθηκε δημοσίως τις στενές σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας».  

Η ΝΔ μετά το τσουνάμι των αποκαλύψεων δεν βλέπει πλέον καμία δικαιολογία για να αρνηθεί η κυβέρνηση το αυτονόητο αίτημα «για τη διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης» όπως τονίζει ο κ. Κικίλιας.   

Στη Βουλή για εξηγήσεις έχει καλέσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Γιώργος Κουμουτσάκος για την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, από τον οποίο ζητά να «λύσει επιτέλους τη σιωπή του» για τη «σκοτεινή υπόθεση» της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία. «Αποδεικνύεται πια ότι ο κ. Κοτζιάς γνώριζε όλες τις σημαντικές πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης που έχει βλάψει τη χώρα» τόνισε σε επίκαιρη ερώτησή του.   

 Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτάται:  

1. Γιατί συναίνεσε στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τον μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλο για την πώληση 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών, ενώ γνώριζε ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμούσε αυστηρά διακρατική συμφωνία για 100.000 βλήματα; Τηρήθηκαν οι συνήθεις διαδικασίες από το υπουργείο Εξωτερικών για την εξουσιοδότηση των προσώπων που υπέγραψαν την εν λόγω συμφωνία στις 13 Ιουνίου 2017;  

2. Γιατί δεν αντέδρασε στη δημόσια σπίλωση των υπολήψεων των εμπλεκόμενων διπλωματικών υπαλλήλων από πλευράς του υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα; Συμφωνεί και υιοθετεί τις τοποθετήσεις τους εν προκειμένω;