In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

Όπου δεν πίπτει λόγος… παρεμβαίνει η Αυλωνίτου

STORIES, 09.08.2018 19:29 |

Δημήτρης Γιαννακόπουλος


Η εκρηκτική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οι αποκαλύψεις των Παραπολιτικών

«Ο πολιτικός μου λόγος δεν συνάδει με τέτοια ρητορική, ακόμη και σε περιπτώσεις έντονης αντιπαράθεσης» δηλώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελ. Αυλωνίτου στην προσπάθεια της να μετριάσει τον προκληθέντα θόρυβο μετά τον υβριστικό χαρακτηρισμό που εξαπέλυσε σε βάρος του προέδρου της ΝΔ. Αξίζει όμως να ανατρέξει κανείς λίγο στο παρελθόν και να θυμηθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2017 είχε ζητηθεί η άρση της βουλευτικής της ασυλίας για ένα επεισόδιο που έγινε όταν εργαζόταν στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) του Ολυμπιακού Σταδίου το 2012. Η Αυλωνίτου είχε εμπλακεί σε σοβαρή διένεξη με τον διευθυντή του ΕΚΑΕ Σταύρο Χάντζο με αποτέλεσμα οι δυο τους να αλληλομηνυθούν. Η μηνυτήρια αναφορά του Χάντζου που εξετάστηκε από την επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής υποστηρίζει ότι η κυρία Αυλωνίτου χειροδίκησε εναντίον του, γδέρνοντάς τον με τα νύχια της αρχικά και εν συνεχεία απωθώντας τον με αποτέλεσμα να χτυπήσει και να μεταφερθεί στο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες. Μάλιστα, τότε η σημερινή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε οδηγηθεί στο αυτόφωρο.

Ωστόσο, μετά την εκλογή της το 2014 η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Βουλή προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της βουλευτικής της ασυλίας. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εξηγήθηκε πως η υπόθεση δεν αφορά την τέλεση άσκησης των βουλευτικών της καθηκόντων και ως εκ τούτου πρέπει να επιστραφεί στην δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Αρχικά, τα επιχειρήματα της βουλευτού δεν είχαν πείσει την πλειοψηφία καθώς εκτός της αντιπολίτευσης υπερ της άρσης είχαν ψηφίσει και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πριν την λήξη της διαδικασίας όμως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος πέτυχε την αναβολή της αναφέροντας ότι απαιτείται ειδική συνεδρίαση προκειμένου η επιτροπή να εξετάσει εάν πρέπει να προστατεύονται οι βουλευτές οι οποίοι αν και δεν είχαν τη βουλευτική ιδιότητα διώχθηκαν με πολιτικά κίνητρα… Είκοσι μέρες αργότερα αποφασίστηκε τελικώς με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τη βουλευτική της έδρα.

Τα δημοσιεύματα των «Παραπολιτικών»

Στις 8 Οκτωβρίου και στις 28 Οκτωβρίου 2016, λίγους μήνες δηλαδή πριν τη συζήτηση στη Βουλή για την άρση ασυλίας της κ. Αυλωνίτου , τα «Π» είχαν παρουσιάσει σειρά στοιχείων για τον πολυτάραχο υπηρεσιακό βίο της βουλευτού. Υπάρχουν εναντίον της αποφάσεις υπηρεσιακών συμβουλίων για τα έργα και τις ημέρες της την περίοδο μέχρι τη συνταξιοδότηση της το 2013.

Στο ρεπορτάζ της 28ης Οκτωβρίου γράφαμε τα εξής:

« Οπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος, λέει ο λαός, και επειδή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου ως εργαζόμενη στο ΟΑΚΑ δεν σήκωνε και… πολλά-πολλά, ενίοτε σήκωνε και το χέρι της, όπως επισήμως καταγγέλλουν πρώην συνάδελφοί της.
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν σήμερα στοιχεία από τον επεισοδιακό υπηρεσιακό βίο της βουλευτού ως εργοφυσιολόγου στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), από όπου συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα στα τέλη του 2013, λόγω ανήλικου τέκνου, ενώ λίγους μήνες αργότερα μεταπήδησε στη Βουλή, λαμβάνοντας την έδρα της περιφερειάρχου Αττικής, Ρ. Δούρου, στη Β’ Αθηνών.

Πέραν, λοιπόν, των πειθαρχικών της παραπομπών το 2011 και στις αρχές του 2013, η διοίκηση του οργανισμού είχε κινηθεί και πάλι εναντίον της τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ζητώντας να παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της μη τήρησης ωραρίου και της αδικαιολόγητης απουσίας από την υπηρεσία. Καταγγέλλων, ο τότε διευθυντής του Κέντρου Ερευνών, Στ. Χάντζος, ο οποίος σε υπόμνημά του (αρ. πρωτ. 19/5862/11-10-2013) προς τον γενικό διευθυντή, Β. Κάκκο, επεσήμαινε μεταξύ άλλων: «Η υπάλληλος κ. Ελένη Αυλωνίτου εξακολουθεί να χτυπά την κάρτα της κατά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου της, χωρίς να βρίσκεται στον χώρο που της έχει οριστεί… Ενημέρωσα άμεσα τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, όπου και διαπιστώθηκε η παράνομη απουσία της για πολλοστή φορά. Παρόλο που σας έχω επισημάνει πολλάκις ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και, παρά την απόφαση (με ποινή) του Πειθαρχικού Συμβουλίου που έχει περάσει η συγκεκριμένη υπάλληλος, συνεχίζει να δρα ελεύθερα, υπό το καθεστώς της ανοχής, της αδράνειας και της συγκάλυψης, για το οποίο είστε απόλυτα υπεύθυνοι».

Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από το Δελτίο Ημερήσιας Αναφοράς Προσωπικού, δηλαδή το «απουσιολόγιο», στο διάστημα 2 έως 7 Αυγούστου 2013 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «απουσίαζε μετά από αίτημα κανονικής άδειας, χωρίς να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία έγκρισης και χορήγησης αδείας». Ηταν εκείνη η περίοδος μετά τις εκλογές του 2012, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν με αλματώδεις ρυθμούς στο πολιτικό σκηνικό και ένα στέλεχός του όπως η κ. Αυλωνίτου δεν θα μπορούσε παρά να ασχοληθεί ενεργά με την ανάδειξη του κόμματος στην εξουσία, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον βιοπορισμό της από τον δημόσιο κορβανά

Χέρια - κουπιά

Η κ. Αυλωνίτου, πέραν του δυναμικού της λόγου, διέθετε, ως παλαιά πρωταθλήτρια κολύμβησης, και χέρια-κουπιά, τα οποία… δοκίμασε κάποτε πάνω στον διευθυντή ιατρό Στ. Χάντζο. Σύμφωνα με την αναφορά του τελευταίου (αρ. πρωτ. 17/1692/5-04-2012) προς τον πρόεδρο του ΟΑΚΑ και τα διευθυντικά στελέχη, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από την εκρηκτική κ. Αυλωνίτου το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου 2012, στην είσοδο του γραφείου της, όπου για μία ακόμη φορά μπαινόβγαινε καθυστερημένη. Ο εγκαλών περιγράφει τα εξής: «Εκτός εαυτού και χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο, μου επιτίθεται, με τραυματίζει με τα νύχια της στα χέρια και συνεχίζει να με σπρώχνει προκειμένου να κλειδώσει την πόρτα του γραφείου της και να φύγει. Επιπροσθέτως, στην προσπάθειά μου να διαφυλάξω την ιδιαίτερα ευαίσθητη μέση μου, όπου έχω κατά το παρελθόν υποβληθεί σε σοβαρότατο χειρουργείο, χάνω την ισορροπία μου και πέφτω στο έδαφος, χτυπώντας το κεφάλι μου και καλώ σε βοήθεια. Παρούσα ήταν και η συνάδελφος κ. Σ., η οποία όχι μόνο με βοήθησε να σηκωθώ, αλλά μου έφερε γάζες και οινόπνευμα… Η κ. Αυλωνίτου όχι μόνον δεν ηρεμεί, αλλά εξακολουθεί να ωρύεται… Με σπρώχνει βίαια με την τσάντα της και με ρίχνει κάτω. Στο σημείο αυτό έχουν έλθει όλοι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο».

Κατόπιν, έφτασε κι ένας συνάδελφος του κ. Χάντζου, ιατρός. Ο κ. Χάντζος σημειώνει: «Ο γιατρός μού δίνει τις πρώτες βοήθειες, διαπιστώνοντας ότι, όπως αναφέρει: “ευρέθη στο έδαφος (σ.σ.: ο καταγγέλλων) ακίνητος, εμφανίζοντας συμπτώματα εγκεφαλικής διάσεισης, με παροδική απώλεια μνήμης, συγχυτικά φαινόμενα, έντονη αμφοτερόπλευρη οσφυαλγία με αιμωδίες άκρων. Κατά την ψηλάφηση της κεφαλής διαπιστώθηκε οίδημα στη βρεγματική χώρα”. Ο γιατρός, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο κατέφθασε και με διακόμισε στο ΚΑΤ για νοσηλεία».

Σημειώνεται ότι ο κ. Χάντζος επικαλείται ονομαστικώς αρκετούς μάρτυρες, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι για το συμβάν ενημερώθηκε και η Αστυνομία.

Κουράκης

Τον Απρίλιο του 2013 είχε επιβληθεί στην κ. Αυλωνίτου ποινή στέρησης μισθού 2 μηνών για συστηματική απουσία από την υπηρεσία της, ενώ μία εκ των μαρτύρων είχε δηλώσει πως θα κατέθετε μόνον παρουσία του δικηγόρου της, επειδή στο παρελθόν είχε πέσει και εκείνη θύμα ξυλοδαρμού από τη βουλευτή. Στο δε πρώτο Πειθαρχικό, μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως όχι μόνον δεν έπρεπε να διωχθεί η κ. Αυλωνίτου, αλλά αντιθέτως «θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι υπάλληλοι όταν ασκούν κριτική στα κακώς κείμενα της διοίκησης». Τότε, η βουλευτής, ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή όπου παρουσίαζε τα κατά την κρίση της κακώς κείμενα του Ολυμπιακού Σταδίου. «Οχι μόνον είχε δικαίωμα, αλλά και καθήκον ως υποψήφια βουλευτής και πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να εκφραστεί ελεύθερα στην τηλεόραση», έλεγε ο κ. Κουράκης, θέτοντας την κομματική της ταυτότητα υπεράνω της δημοσιοϋπαλληλικής».