In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

Το «φιλί» του Τσίπρα στους κερδοσκόπους των αγορών


Οι «αγορές» (ξανα)μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας

Η «συνετή έξοδος στις αγορές» που συνιστούν με περισσή υποκρισία οι δανειστές μας τροφοδοτεί το δέλεαρ για ένα αριστερό success story, που παρασύρει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του Μαξίμου σε ένα όνειρο dolce far niente. Εγώ, όμως, προειδοποιώ τον Αλέξη Τσίπρα και το περιβάλλον του να ανησυχούν για τις προκλητικές ιαχές «Ας τελειώνουμε με την Ελλάδα», που ηχούν καθαρά για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη! Οι φίλοι μου οικονομολόγοι και τραπεζίτες μού παραθέτουν στην ανάλυσή τους τον Φρόιντ περί διαπλοκής ενδογενών και εξωγενών παραγόντων στις ψυχικές ασθένειες: «Αν πετάξουμε ένα κρύσταλλο στο έδαφος θα σπάσει, αλλά όχι με τυχαίο τρόπο.

Θα σπάσει ακολουθώντας τις εσωτερικές ρηγματώσεις, οι οποίες, αν και αόρατες, ήταν προκαθορισμένες από τη δομή του κρυστάλλου». Αυτό που συμβαίνει με τις ψυχικές ασθένειες, υποστηρίζουν, ισχύει και για την παθολογία της ευρωζώνης και της Ελλάδας. Οι θεμελιώδεις αιτίες παραμένουν ενδογενείς και μη αναστρέψιμες. Οι «αγορές» (ξανα)μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και αρκετοί άρχισαν κίβδηλα να τις θεοποιούν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι άνθρωποι των «αγορών», οι εκπρόσωποι δηλαδή των διαφόρων κερδοσκοπικών funds, μας έχουν πλέον μάθει πολύ καλά.

Οι άνθρωποί τους έχουν επαφές με όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, από την κυβέρνηση και ενίοτε παραπέρα. Ξέρουν πια λεπτομέρειες για το πολιτικό σκηνικό, τις εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρωπαϊκές συνιστώσες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το εντυπωσιακό είναι ότι από εκεί που άκουγαν «Ελλάδα» και έτρεχαν μακριά, λόγω υψηλότατου πολιτικού ρίσκου, τώρα τρέχουν να σιγουρευτούν ότι θα είναι ανάμεσα στους τυχερούς που θα πάρουν ένα κομμάτι από την έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας του κ. Τσίπρα. Φίλος μου περιέγραφε τη σουρεαλιστική εμπειρία που είχε με εκπρόσωπο μεγάλου κερδοσκοπικού fund στο Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες, ο οποίος συνηγορούσε με εξαιρετικά θερμό τρόπο υπέρ της συμμετοχής στην ελληνική έκδοση. «Πολιτικό ρίσκο, τι είναι αυτά που λέτε; Δεν υπάρχει περιθώριο “ατυχήματος” στην Ελλάδα, τελεία και παύλα», έλεγε με πείσμα στους συνομιλητές του, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ξεχάσουν πως πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο ίδιος άνθρωπος ρωτούσε με αγωνία «Πόσο πιθανός είναι ένας εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα του Τσίπρα;». Αυτές οι συμπεριφορές Βαλκάνιου νταή... είναι για εσωτερική κατανάλωση. Επειδή πολλά λεφτά υπάρχουν, και μάλιστα παγκοσμίως, χάρη στα μηδενικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Ευρώπης, η Ελλάδα εμφανίζεται αίφνης ως ένα ασφαλές καταφύγιο, με υψηλές αποδόσεις για τη διεθνή κερδοσκο-πία. Αφού η Ελλάδα προσφέρει ακόμη αποδόσεις που δεν θα βρουν σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Οι «αγορές», άλλωστε, λειτουργούν πάντοτε με μια ψυχολογία κοπαδιού, όπου όλοι ακολουθούν τους πρώτους, οι οποίοι αψηφούν το ρίσκο και αρχίζουν να επενδύουν σε μια χώρα που θεωρείτο επικίνδυνη μέχρι πρότινος και παραμένει με ένα τεράστιο χρέος, μη βιώσιμο! Ο εξοβελισμός του κινδύνου εξόδου από το ευρώ (το προσφιλές μας Grexit) δημιουργεί μια αίσθηση ανοχής στους επενδυτές. Οι ίδιοι οι δανειστές μας, π.χ., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισηγήθηκαν την έξοδο της Ελλάδας από την αυστηρή επιτήρηση που προβλέπει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και, παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» πρόβλεψε ότι η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να μη χρειάζεται τη βοήθεια νέου Μνημονίου.

Εντάξει... οι Γερμανοί κρύβονται ακόμη και δεν βιάζονται να κηρύξουν το τέλος του ελληνικού επεισοδίου και να στηρίξουν τη διαπίστωση πως η Ελλάδα βγήκε για τα καλά από την Εντατική. Μας ξέρουν πολύ καλύτερα και είναι απολύτως υποψιασμένοι ακόμη για τα πλέον καταστροφικά σενάρια. Ολα είναι έτοιμα... βουρ για τις αγορές. Ηδη από τον Μάιο, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, εγκρίθηκε η συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με τη Rothschild, προκειμένου να προωθηθεί η έξοδος στις αγορές, με συνολική αμοιβή 3,2 εκατ. ευρώ. Ποσόν 99.000 ευρώ σε 60 ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης. Επιπλέον 99.000 ευρώ μέχρι τις 31/5/2018, εφόσον οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εξακολουθήσουν να παρέχονται και μετά την 25η/1/2018 και για διάστημα όχι πέραν της 25ης/1/2019. Στο τέλος Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε αναρτήσει στη Διαύγεια την απόφαση για τις αμοιβές συνολικά στις συμβουλευτικές εταιρείες και τους ειδικούς εμπειρογνώμονες του ΥΠ.ΟΙΚ. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, εκταμιεύεται το ποσό των 7 εκατ. 10 χιλιάδων ευρώ. Εκείνη η απόφαση συμπεριελάμβανε τον χρηματοοικονομικό όμιλο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Rothschild, καθώς και τους συμβούλους του υπουργού Οικονομικών, Γκλεν Κιμ και Πίτερ Λεγκλέρ. Κάπου τους ξέρουμε αυτούς... Τέλος, να υπενθυμίσω ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα «βγήκε» στις αγορές ήταν το 2014 με κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων και υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα, με δύο εκδόσεις ομολόγων. Τότε, η κυβέρνηση Σαμαρά έσπευσε να δανειστεί με υψηλά επιτόκια 4,9%, αγγλικό Δίκαιο και ενέχυρα στην εθνική περιουσία τον Απρίλιο και επιχειρώντας, κατεπειγόντως, να πράξει το ίδιο και τον Ιούλιο, δανειζόμενη μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών το υπέρογκο ποσό των 6 και πλέον δισ. ευρώ. Αυτά...