In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

Το καλοκαιρινό dress code των βουλευτών [Εικόνες]

STORIES, 11.07.2017 21:20 |

Θοδωρής Δαφέρμος


Η Βουλή «φιλοξενεί» διάφορες ενδυματολογικές τάσεις, με στενά σακάκια και ποσέτ και αυστηρές γραβάτες σε πιεσμένα κολάρα

Σοκ προκάλεσε, λίγες εβδομάδες πριν, η παρουσία του Ζαν-Λικ Μελανσόν και των βουλευτών του κόμματός του, της «Ανυπότακτης Γαλλίας», στη γαλλική Βουλή χωρίς να φορούν σακάκι και γραβάτα. Ο κ. Μελανσόν και οι 17 νέοι βουλευτές του μπήκαν στην Ολομέλεια χωρίς το επίσημο ένδυμα που επιβάλλει το γαλλικό Κοινοβούλιο

Για τους Ελληνες αυτό δεν αποτελεί πλέον κάτι καινούργιο. Εδώ και λίγα χρόνια, με την άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ενδυματολογική μεταμόρφωση των βουλευτών, η πλειονότητα των οποίων έχει αφήσει τις γραβάτες στις ντουλάπες, ενώ τείνει σιγά-σιγά να αφήσει και το σακάκι. Στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής είχε ανοίξει η κουβέντα για το… dress code των βουλευτών, κάτι όμως που δεν οδήγησε στο να ληφθεί κάποια απόφαση επ’ αυτού. Σήμερα θα έλεγε κανείς ότι το πράγμα έχει λίγο ξεφύγει…

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι βουλευτές που ακολουθούν το παράδειγμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ανεβαίνουν να μιλήσουν στο βήμα της Βουλής χωρίς να φορούν γραβάτα. Μάλιστα, τώρα τελευταία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και κάποιοι που δεν φορούν ούτε σακάκι.

Πάντως, αρκετοί είναι οι βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης που έχουν προβληματιστεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν μπορεί να μπαίνουν βουλευτές στην Ολομέλεια του Σώματος με ξεχειλωμένα μπλουζάκια. Είναι θέμα σεβασμού προς το Κοινοβούλιο», έλεγε χαρακτηριστικά στα «Π» βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι αλήθεια ότι η Βουλή «φιλοξενεί» διάφορες ενδυματολογικές τάσεις. Στενά, γκρίζα σακάκια σε ξεχειλωμένες κοιλιές, αυστηρές γραβάτες σε πιεσμένα κολάρα, γιλέκα, πολύχρωμα και μονόχρωμα Τ-shirts.

ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΒΑΤΑ. Από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και από το κυβερνών κόμμα τα στελέχη που επιλέγουν να εμφανίζονται χωρίς γραβάτα είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Το ίδιο στυλ έχουν επιλέξει οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Σταύρος Αραχωβίτης, ο Δημήτρης Γάκης, ο Γιώργος Δημαράς, ο Κώστας Δουζίνας, ο Θόδωρος Δρίτσας, ο Ηλίας Καματερός, ο Τάσος Κουράκης, ο Δημήτρης Μάρδας, ο Κώστας Μπάρκας, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο Δημήτρης Βέττας. Στο έτερο κυβερνητικό κόμμα, τους ΑΝ.ΕΛ., μόνο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ακολουθεί στο ντύσιμό του… γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι υπόλοιποι βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Καμμένος, ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Κώστας Κατσίκης, εμφανίζονται πάντα γραβατωμένοι.

Στην τριχα. Υπάρχουν όμως και υπουργοί και βουλευτές που σε κάθε εμφά-νισή τους είναι ντυμένοι στην… τρίχα. Το «βραβείο» παίρνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, πέρα από το γεγονός ότι δεν αποχωρίζεται ποτέ τη γραβάτα του, πάντα φροντίζει να τη συνδυάζει με το ανάλογο ποσέτ (είναι το μαντίλι που μπαίνει στο τσεπάκι του σακακιού και χρησιμοποιείται στο καλό ντύσιμο).

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με το ντύσιμο κινείται και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, καθώς η γραβάτα και το ποσέτ αποτελούν μόνιμες στυλιστικές επιλογές του. Στην ίδια κατηγορία μπορεί να προστεθεί και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ., Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος όταν εμφανίζεται στα υπουργικά έδρανα στη Βουλή φορά πάντα γραβάτα, ενώ τα κοστούμια του διακρίνονται για τη μοντέρνα γραμμή τους.