In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

Το ξεκάθαρο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2018

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 31.12.2017 12:20 |

Χριστίνα Κοραή


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει ανοίγματα σε πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για μελλοντικές συγκλίσεις

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι θα συγκροτήσει μια κυβέρνηση άξιων, που δεν θα αποτελείται μόνο από πολιτικά πρόσωπα, αλλά κάποια θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να πείσει ότι όντως έχει έτοιμη μια ομάδα πρώτης γραμμής. Στο πλαίσιο αυτό, κάνει από τώρα ανοίγματα σε πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, προκειμένου να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για μελλοντικές συγκλίσεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, λειτουργεί πάντα στην κατεύθυνση της εξάντλησης των πιθανοτήτων της επίτευξης της αυτοδυναμίας στη βάση της ηχηρής εντολής από τον ελληνικό λαό.

Σε ό,τι αφορά την αμιγώς πολιτική ατζέντα, ο «μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ» έχει υιοθετήσει, τουλάχιστον στην επικοινωνιακή στρατηγική του, βασικούς άξονες των αρχών που πιστεύει με συνέπεια εδώ και χρόνια ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ.: τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη. Η πρόκληση για τον πρόεδρο της Ν.Δ. δεν είναι να αποκαλύψει πόσο «γυμνός είναι ο βασιλιάς». Κυρίως έχει ως στόχο να πείσει ότι την επόμενη ημέρα δεν θα κάνει μια από τα ίδια...

Εξάλλου, και η έξοδος από τα μνημόνια εκτιμάται ότι δεν θα είναι «καθαρή». Ηδη η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022. Επίσης, οι δανειστές συζητούν ένα υβριδικό πρόγραμμα στην περίπτωση που τα επιτόκια είναι υψηλά και η χώρα θα δυσκολεύεται να δανειστεί από τις αγορές.

 

 

Και, βέβαια, θα συνεχίζονται τα capital controls. Η Ν.Δ. πρέπει να πείσει ότι διαθέτει τα διαπιστευτήρια για την επιστροφή στην κανονικότητα. Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, από το «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ρύθμιση για την αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όσων παρακωλύουν τη διεξαγωγή τους. Η στρατηγική Μητσοτάκη να στηρίξει τους αδύναμους σχεδιάζεται να εκφραστεί με συγκεκριμένη πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εξαγγείλει ριζική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος, με τις απώλειες που καταγράφει, να κρατήσει τουλάχιστον το «κάστρο» του Δημοσίου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να «σπάσει αυγά» εάν δεν πείσει ένα σημαντικό κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων ότι οι αλλαγές θα είναι προς όφελος των ιδίων και των πολιτών. Στο εσωκομματικό πεδίο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός στην Ελλάδα που άνοιξε τις πόρτες του κόμματός του σε πολίτες, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα γενιά στελεχών.

Πλέον, τα στελέχη αυτά καλούνται να κερδίσουν το στοίχημα της αναγνωρισιμότητας, ενώ η Πειραιώς θα επιχειρήσει να βρει τις ισορροπίες με τις παλαιότερες γενιές. Αλλωστε, η σύμπλευση και η συστράτευση όλων των «φυλών» της Ν.Δ. αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της προεκλογικής μάχης. Το ηχηρό μήνυμα ενότητας του Κώστα Καραμανλή λειτούργησε δραστικά, βάζοντας φρένο στα σενάρια που μιλούσαν για φλερτ των «καραμανλικών» με το σύστημα Τσίπρα Καμμένου. Η δυσφορία που προκάλεσε στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δείχνει τελικά πόσο αναγκαία ήταν μια σχετική παρέμβαση του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού.

Οσον αφορά το εξωτερικό, στους κόλπους του ΕΛΚ οι κεντροδεξιοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη ως εν δυνάμει πρωθυπουργό. Ο στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να κερδίσει ολοκληρωτικά την εμπιστοσύνη των εταίρων.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017