In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί: Ξεκινά έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αν. Μεσόγειο

ΔΙΕΘΝΗ, 29.12.2017 20:20 |
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:21:20|

Parapolitika Newsroom


Κλιμακώνει την ένταση η Αγκυρα - Πυρά τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Λευκωσίας - Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη

Επίθεση κατά της Λευκωσίας εξαπολυεί η Άγκυρα, η οποία κλιμακώνει την ένταση, ενόψει της έναρξης των εργασιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο «Saipem 12000», που έχει μισθώσει η ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL.

Μάλιστα, μέσω επίσημης  ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, την Παρασκευή, προαναγγέλλει την απόφασή της να απαντήσει άμεσα με δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ανατολική Μεσόγειο/ Κύπρο επικαλούμενη την κρατική εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια.

 

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει με τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της. 

Σημειώνεται ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις του «Saipem 12000» αναμένεται να αρχίσουν την Πρωτοχρονιά του 2018.

Την ώρα μάλιστα που το γεωτρύπανο Saipem 12000, συνεχίζει τις προκαταρτικές εργασίες για την γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία με παράνομη Navtex, «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.

Αναστασιάδης: Έκνομες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις πέριξ της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μετρά είναι το τι επιτυγχάνει η Κύπρος μέσα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. «Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε.

Το «υπουργείο Εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος αναφέρει ότι «η διαπραγμάτευση για λύση δυο κρατών μπορεί να έρθει στο προσκήνιο ως μια επιλογή». Σε σχετική ανακοίνωση εκφράζεται αντίθεση με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και γίνεται λόγος σε «βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς (όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία), παραγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά». Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπενθυμίζει στην ελληνοκυπριακή ότι «έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει μονομερώς τις σχετιζόμενες με τους υδρογονάνθρακες έρευνές της παραγνωρίζοντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, στους φυσικούς πόρους του νησιού. Πρόσφατα, σε αυτό το πλαίσιο, ένα σκάφος γεωτρήσεων κατέπλευσε στο οικόπεδο έξι το οποίο ξεκίνησε προετοιμασίες στο πλαίσιο των αδειών που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη λεγόμενη ΑΟΖ.

»Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει με τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

»Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

»Η Τουρκία, η οποία από την αρχή έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτά τα ανεύθυνα βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

»Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορες έρευνες σε διάφορα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν λάβει άδεια από την Τουρκία την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των αδειών που χορηγήθηκαν από την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ στην εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια στη βάση των θεμιτών δικαιωμάτων του Τουρκοκύπριου λαού για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».