In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.
Σχετικά Άρθρα

Τζανακόπουλος: Σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες το μέρισμα


Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου

"Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια οριακά χρεοκοπημένη χώρα με άδεια ταμεία. Η ΝΔ παρέδωσε άδεια ταμεία το 2015", δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο Epsilon TV, προσθέτοντας ότι μέσα σε δυόμιση χρόνια έχουν δημιουργηθεί 350.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, και πως ανακοινώθηκε χτες για πρώτη φορά ότι μετά από το 2011 φτάσαμε κάτω από το 1 εκατ. ανέργων.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν περιγράφει μια κατάσταση παραδεισένια, για να τονίσει πως όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική από την καταστροφολογία με την οποία "η ΝΔ πολιορκούσε τον λαό". "Το ζήτημα είναι να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να εμπεδώσουμε αυτή την τάση ανάκαμψης, να αμβλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές συνέπειες του μνημονίου και να προχωρήσουμε με σταθερό βηματισμό, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να μπορέσουμε να κλείσουμε τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής", τόνισε.

Για το κοινωνικό μέρισμα

Είπε ότι το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί αφορά τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση, δηλαδή αφορά τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και θα είναι υψηλότερο από πέρυσι.

"Το κοινωνικό μέρισμα θα το πάρουν οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, δεν θα μοιραστεί οριζοντίως στην κοινωνία επειδή ο κ. Μητσοτάκης είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ". Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντιλαμβάνεται την πολιτική με το αν και κατά πόσον θα μπορέσει να βοηθήσει την ίδια του την τάξη, δηλαδή την οικονομική και κοινωνική ελίτ της χώρας".

Για Eldorado και Lamda Development

Σε ό,τι αφορά την Eldorado, επισήμανε ότι "βρισκόμαστε σε διαιτησία, καλό είναι να περιμένει τα αποτελέσματα της και να σταματήσει τους εκβιασμούς. Αυτή η χώρα έχει νόμους, κανόνες, διαδικασίες και αυτές θα τηρηθούν, όσο κι αυτό μπορεί να μην αρέσει στην Eldorado".

Για την υπόθεση του Ελληνικού είπε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν τηρηθεί όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες συνυπέγραψε και η Lamda Development, όταν συμφωνήθηκε η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο. Είπε ότι η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί η εταιρεία να καταγγείλει τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο: "Ο πρώτος είναι αν λόγω των διαδικασιών αδειοδότησης που πρέπει να γίνουν, καθυστερήσουμε περισσότερο από τον Ιούλιο του 2018 να εκδώσουμε τις απαραίτητες διοικητικές πράξεις". "Το δεύτερο είναι εφόσον από τις διαδικασίες αδειοδότησης προκύψει περιορισμός δόμησης στο Ελληνικό άνω του 30% της δομήσιμης επιφάνειας".

"Τίποτα από αυτά δεν ισχύουν", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, για να προσθέσει ότι, αντιθέτως, η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, που δεν συνεπάγεται καν περιορισμό δόμησης, ήταν μόλις 300 στρέμματα. Σημείωσε ότι "αυτή τη στιγμή εκδίδονται όλες οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και η Lamda Development, αυτό που οφείλει να κάνει είναι να σταματήσει την πολιτικολογία, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει μαζί με το ελληνικό δημόσιο σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση της επένδυσης".
Διερωτήθηκε γενικότερα εάν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι, όπως και την προηγούμενη φορά, οι ανακοινώσεις της Eldorado και το ζήτημα του Ελληνικού προέκυψαν μαζί.


Για την κεντροαριστερά

Κληθείς να σχολιάσει ενόψει των αυριανών εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, είπε πως ευελπιστεί ο νέος φορέας και ο νέος αρχηγός να μπορέσει να παρακολουθήσει τον βηματισμό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που φαίνεται ότι προβαίνει σε μια έμπρακτη αυτοκριτική και μετατόπιση του πολιτικού λόγου και σχεδίου της. Πρόσθεσε ότι όμως κάτι τέτοιο δεν διαφάνηκε κατά την προεκλογική διαδικασία της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ