Είστε έτοιμοι για διακοπές. Βουτιές στη θάλασσα, βόλτες στο βουνό, στιγμές χαλάρωσης μακριά από το άγχος και το τρέξιμο της καθημερινότητας.

Για να φτάσετε στον προορισμό σας, όμως, μεσολαβεί ένα ταξίδι, που ειδικά όταν γίνει με αυτοκίνητο, χρειάζεται σωστή προετοιμασία και καλό προγραμματισμό.

Για να μη χαλάσετε λοιπόν την καλοκαιρινή σας διάθεση ή τις διακοπές σας, εξαιτίας αναποδιών που θα μπορούσατε ενδεχομένως να έχετε προβλέψει, ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές.

01: Έλεγχος οχήματος
Είστε πανέτοιμοι για ταξίδι. Το αυτοκίνητο όμως; Ελέγξτε τουλάχιστον τα βασικά πριν ξεκινήσετε: τη στάθμη των λαδιών και των υγρών των φρένων, του τιμονιού, του ψυγείου και των υαλοκαθαριστήρων. Επίσης, φροντίστε να είναι αλλαγμένο το φίλτρο καμπίνας (air-condition), αφού συνήθως στο ταξίδι ο κλιματισμός δουλεύει υπερωρίες.

Ρυθμίστε επίσης την πίεση ελαστικών με βάση το αυξημένο φορτίο. Τέλος, μην ξεχάσετε να τσεκάρετε την πίεση της ρεζέρβας – πριν φορτώσετε το πορτμπαγκάζ – ή την κατάσταση του κιτ επισκευής ελαστικού, αναλόγως τι διαθέτει το αυτοκίνητό σας.

02: Φόρτωση αποσκευών
Για ένα ασφαλές ταξίδι δεν αρκεί να φορούν όλοι τις ζώνες ασφαλείας τους. Πρέπει και οι αποσκευές να είναι σωστά φορτωμένες για να μην επηρεάζουν τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στην οδήγηση. Τα βαριά αντικείμενα τοποθετούνται στο κάτω τμήμα του χώρου αποσκευών, με όσο γίνεται μοιρασμένο βάρος δεξιά-αριστερά και να ακουμπούν στα πίσω καθίσματα. Μη βάζετε πράγματα στην εταζέρα γιατί σε ένα απότομο φρενάρισμα ενδέχεται να εξφενδονιστούν και να σας χτυπήσουν.

Σημαντικό: Το προειδοποιητικό τρίγωνο, το γιλέκο ασφαλείας, ο πυροσβεστήρας και το φαρμακείο πρέπει να βρίσκονται σε σημείο με εύκολη πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή!

03: Πάρτε μαζί σας και τα δεύτερα κλειδιά
Σε αρκετούς έχει συμβεί να ψάχνουν τα κλειδιά του αυτοκινήτουτ στην αμμουδιά κάποιας παραλίας, ή ακόμη χειρότερα να βουτάνε στη θάλασσα με αυτά στην τσέπη του μαγιού τους! Αν δεν θέλετε να κινδυνέψετε να βρεθείτε κλειδωμένοι έξω από το αυτοκίνητό σας και πολύ μακριά από το σπίτι σας, πάρτε μαζί σας και τα εφεδρικά κλειδιά.

04: Ξεκούραστοι με ενέργεια
Η οδήγηση είναι μια κοπιαστική δραστηριότητα και απαιτεί το μέγιστο βαθμό αυτοσυγκέντρωσης. Γι’ αυτό, επιβάλλεται ένας πολύ καλός ύπνος πριν από την αναχώρηση, αλλά και ενέργεια για το ταξίδι. Μην ξεκινάτε νηστικοί, ούτε βέβαια και με βαρύ στομάχι, που μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Προτίμησε το λευκό κρέας και τα ζυμαρικά, και απέφυγε τα βαριά γεύματα.

05: Σωστή θέση οδήγησης
Η θέση οδήγησης παίζει σημαντικό ρόλο για να παραμένουμε πιο ξεκούραστοι στα πολύωρα ταξίδια, γι’ αυτό φροντίζουμε να τη ρυθμίζουμε σωστά πριν την αναχώρηση. Η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι σε σχετικά όρθια θέση και όχι ξαπλωτή. Τα χέρια, όταν είναι τεντωμένα, να «αγκαλιάζουν» το τιμόνι με το κάτω μέρος των καρπών. Και όταν πιάνουμε το τιμόνι από τα πλαϊνά, οι αγκώνες να μην σχηματίζουν μεγάλη γωνία.

06: Γυαλιά ηλίου και οράσεως
Ο δυνατός ήλιος κουράζει στην οδήγηση. Γι’ αυτό μην ξεχάσετε τα γυαλιά ηλίου, τα οποία θα πρέπει να είναι κατάλληλα για οδήγηση και όχι φωτο-χρωμικά ή σκούρα που κάνουν τη μέρα… νύχτα. Επίσης σημαντικό: για να βλέπετε καλά, θα πρέπει να έχετε καθαρίσει και τα τζάμια του αυτοκινήτου, μέσα-έξω και γύρω-γύρω.

07: Ξεκινάμε νωρίς
Αν και συνήθως η αναχώρηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, το ιδανικό είναι να ξεκινάμε νωρίς το πρωί για να γλιτώσουμε την κίνηση. Αν μπορείτε, αποφύγετε τις μέρες που είναι δεδομένο πως θα φεύγει/επιστρέφει όλος ο κόσμος. Φροντίστε επίσης να είστε προετοιμασμένοι από την προηγούμενη μέρα. Αν τα κάνετε όλα τελευταία στιγμή, υπάρχει ο κίνδυνος να εκνευριστείτε ή να ξεχάσετε κάτι πολύτιμο.

08: Μέριμνα για τα παιδιά
Το ότι τα παιδιά, όταν είναι μικρής ηλικίας πρέπει να δένονται σωστά στο παιδικό κάθισμα, είναι αυτονόητο. Πέρα από αυτό, είναι δεδομένο πως θα αντιμετωπίσουμε γκρίνια όταν το ταξίδι διαρκεί πολλές ώρες. Γι’ αυτό φροντίζουμε να έχουν μαζί τους κάποιο παιχνίδι για να απασχολούνται. Καλό είναι επίσης να έχουμε σχεδιάσει κάποια ομαδικά παιχνίδια για να παίζει όλη η οικογένεια – αρκεί φυσικά να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο.

Για τον ήλιο, υπάρχουν ειδικά σκίαστρα που «βεντουζώνουν» στο τζάμι. Ένα μαξιλάρι θα φανεί επίσης χρήσιμο στην περίπτωση που κοιμηθούν, για να μην κρεμάει στο πλάι το κεφάλι τους.

09: Χάπια για τη ναυτία και σακούλα για παν ενδεχόμενο
Η ναυτία μετατρέπει ένα ταξίδι σε πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Για να μη φτάσετε στο σημείο να ψάχνετε σακούλα την κρίσιμη στιγμή, καλό είναι να φροντίσετε από πριν για τον “απαραίτητο εξοπλισμό”. Αν μάλιστα συνταξιδεύετε με άτομα που έχουν τάση για ναυτία, καλό είναι να έχουν πάρει από πριν κάποιο ενδεδειγμένο χάπι ή βοήθημα. Γενικά, τα υγρά και το διάβασμα στο αυτοκίνητο (ακόμη και του χάρτη) δεν βοηθούν.

10: Ταξίδι στο εξωτερικό
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό με αυτοκίνητο, πρέπει να είστε διπλά προετοιμασμένοι. Εκτός από τα απαραίτητα έγγραφα (Διεθνής Άδεια Οδήγησης για χώρες εκτός ΕΕ, Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης, εξουσιοδότηση σε περίπτωση που το όχημα ανήκει αλλού και διακριτικό χώρας), ενημερωθείτε για τα τηλέφωνα ανάγκης και τους κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας για όλες τις χώρες που θα οδηγήσετε.

Θυμηθείτε: Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να καλέσετε δωρεάν στο 112, οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.