Μετά το Λονδίνο και το Παρίσι και η πόλη της Βαρκελώνης δρομολογεί την θεσμοθέτηση μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα, προαναγγέλλοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων εικοσαετίας και πλέον, στους δρόμους της.
Η απαγόρευση θα ισχύσει καθολικά για τις καθημερινές από την 1η Ιανουαρίου 2019 και στους 39 δήμους της καταλανικής πρωτεύουσας, ωστόσο, είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχών να εφαρμόζεται κατά περιόδους ήδη από την 1η Δεκεμβρίου 2017 όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Το νέο μέτρο θα αφορά αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν το 1997 και εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 7% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην καταλανική πρωτεύουσα, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 106.000 αυτοκίνητα.
Η απαγόρευση αναμένεται να συνοδεύεται και από κάποια κίνητρα, όπως η παροχή ελεύθερων μετακινήσεων με τα ΜΜΜ σε όσους αποσύρουν τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανσης έως και κατά 10% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στη Βαρκελώνη όπου οι πρόωροι θάνατοι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκτιμώνται σε 3.500 ετησίως.
Η απαγόρευση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το οποίο προβλέπει την μείωση των εκπομπών ρύπων αυτοκίνητα κατά 30 σε διάστημα δεκαπενταετίας.