Google: Πρόστιμο 890 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού - Στο επίκεντρο Search και Play Store
Βαρύ πρόστιμο
Google: "Καμπάνα" 890 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Google βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα βάσει του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act - DMA), καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιβολή συνολικής χρηματικής κύρωσης ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Η απόφαση αφορά πρακτικές τόσο στη μηχανή αναζήτησης Google Search όσο και στο Google Play, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει νέο γύρο έντασης στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τη νομοθεσία της ΕΕ για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική κύρωση που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του DMA, του ευρωπαϊκού κανονισμού που θεσπίστηκε για να περιορίσει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τους μεγάλους ψηφιακούς ομίλους.
Διαβάστε: Συντάξεις χηρείας: Τα 4 σημεία "κλειδιά" στην τροπολογία Κεραμέως - Τι προβλέπεται
Google: Δύο πρόστιμα για Search και Play Store
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε δύο ξεχωριστές κυρώσεις στην αμερικανική εταιρεία.
Η πρώτη αφορά πρόστιμο 460 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι Βρυξέλλες έκριναν ότι η Google έδινε προνομιακή μεταχείριση στις δικές της υπηρεσίες σύγκρισης τιμών για ξενοδοχεία, πτήσεις και άλλες υπηρεσίες μέσα στα αποτελέσματα του Google Search, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό.
Το δεύτερο πρόστιμο, ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά το Google Play. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εταιρεία εφάρμοζε την πρακτική του antisteering, εμποδίζοντας τους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν τους χρήστες σε εναλλακτικά ψηφιακά καταστήματα ή άλλους τρόπους αγοράς, πρακτική που απαγορεύεται από τον DMA.
Η αρμόδια επίτροπος Χέννα Βιρκούνεν χαρακτήρισε την απόφαση ιδιαίτερα σημαντική, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά.
Παράλληλα, η Google έχει προθεσμία 60 ημερών για να συμμορφωθεί με την απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται να της επιβληθούν επιπλέον οικονομικές κυρώσεις.
Η αντίδραση της εταιρείας και οι πολιτικές προεκτάσεις
Η Google αντέδρασε έντονα στην απόφαση, υποστηρίζοντας ότι οι απαιτούμενες αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους Ευρωπαίους χρήστες.
Ο πρόεδρος παγκόσμιων επιχειρήσεων της εταιρείας, Κεντ Γουόκερ, δήλωσε ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα οδηγήσει στην κατάργηση λειτουργιών που χρησιμοποιούν καθημερινά εκατομμύρια πολίτες, όπως η άμεση εμφάνιση τιμών και διαθεσιμότητας ξενοδοχείων, πτήσεων και εστιατορίων στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι αλλαγές που ζητούνται στο Google Play ενδέχεται να αποδυναμώσουν τους μηχανισμούς ασφαλείας της πλατφόρμας.
«Δεν πρόκειται για ισότιμο ανταγωνισμό, πρόκειται για υποβάθμιση των προϊόντων που επιβάλλεται από μέλη μίας μικρής ομάδας με κίνητρο τα δικά τους συμφέροντα, εις βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών και των ευρωπαίων καταναλωτών», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το κανονιστικό πλαίσιο πρέπει «να βελτιώνει τα προϊόντα, όχι να τα μετατρέπει σε λιγότερο καλά».
Η υπόθεση αποκτά και πολιτική διάσταση, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Ψηφιακές Αγορές, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει δυσανάλογα τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Μάλιστα, ομάδα 25 Ρεπουμπλικανών βουλευτών ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να εξετάσει την επιβολή αντιποίνων σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές που θεωρούνται διακριτικές σε βάρος των αμερικανικών ψηφιακών κολοσσών.
Η συγκεκριμένη απόφαση προστίθεται σε μια σειρά κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Google τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη ζητήσει από την εταιρεία να ανοίξει το λειτουργικό σύστημα Android σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και να μοιράζεται ορισμένα δεδομένα του Google Search με ανταγωνιστές, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο της επέβαλε πρόστιμο 2,95 δισεκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα έρευνα σχετικά με τον τρόπο που εμφανίζονται τα ενημερωτικά μέσα στα αποτελέσματα του Google Search.
En