Ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι που ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» -όπως ανέφερε- των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

Σύμφωνα πάντως με την αγγλόφωνη τουρκική Daily Sabah, η κατοχική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξει την περίκλειστη από το 1974 Αμμόχωστο και να εποικίσει τα παραθαλάσσια Βαρώσια – την πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της πόλης.

«Το "Συμβούλιο των Υπουργών" θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demirören News Agency (DHA).

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Οζέρσαϊ είπε ότι θα διαπιστωθούν περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και θα καταγραφούν σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική – όπως ανέφερε – που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων», μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.

Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και την «βουλή» σχετικά με το θέμα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Δείπνο Αναστασιάδη - Οζερσάι

Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει στην Κύπρο, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα Κατεχόμενα, η είδηση ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η εφημερίδα «Χαμπερτζί» γράφει σήμερα ότι υπήρχαν φήμες που «έπεσαν σαν βόμβα» ότι υπήρξε κρυφή συνάντηση-δείπνο Αναστασιάδη και Οζερσάι που “σχολιάζεται ως διερεύνηση του ενδεχομένου για την επίτευξη ενός «κουκουλωμένου κονσένσους στο θέμα των δύο κρατών».

Όπως μεταδίδεται από τα Κατεχόμενα, με αφορμή το δημοσίευμα, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τηλεφώνησε για να ενημερωθεί σχετικά τον παράνομο «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος «επιβεβαίωσε ότι έγινε μια τέτοια συνάντηση». Το να μην δοθεί καμία πληροφορία πριν ή μετά από μια τέτοια συνάντηση, αναφέρει ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, από τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» στον κ. Ακιντζί είναι αντίθετο προς τα «κρατικά θέσμια» και την σοβαρότητα. Επιπλέον, ανέφερε, δεν συνάδει με τις πολιτικές ηθικές αξίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ανσατσιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω ή όχι όταν ιδιαίτερα πρόκειται για καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε με τον κ. Οζερσάι συναντήθηκε μετά από πρόσκληση στις 4 Ιουνίου όπου παρευρέθηκε με τη σύζυγό του σε ένα κοινωνικό δείπνο και «συνεπώς αυτό είναι όλο» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι μετά τις αποφάσεις και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και με όσα είχαμε επιτύχει στη Σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών, θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη όσον αφορά αποφάσεις, όχι όσον αφορά τις συμπεριφορές της Τουρκίας, η οποία, όπως καλά γνωρίζετε, δεν ελέγχεται».