«Αν ο Πούτιν θέλει να είναι ο Πρόεδρος που θα σημάνει τον πόλεμο ανάμεσα σε δύο χώρες φιλικές και γειτονικές, τότε κατάφερε το στόχο του» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός
Την ώρα που η Ουκρανία κηρύσσει γενική επιστράτευση και οι στρατιώτες της εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, παραδίδοντας τα όπλα και προσχωρώντας στις ρωσικές δυνάμεις, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ δηλώνει «είμαστε στο χείλος της καταστροφής» και ρίχνει την ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση στην χώρα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρι Πούτιν.

«Αν ο Πούτιν θέλει να είναι ο Πρόεδρος που θα σημάνει τον πόλεμο ανάμεσα σε δύο χώρες φιλικές και γειτονικές, τότε κατάφερε το στόχο του» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.

«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου» τόνισε ο ίδιος.

«Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» προσέθεσε.

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο ίδιος.

Νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε πραγματικά βήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα διεθνείς παρατηρητές να βοηθήσουν να προστατευτούν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται με τη Ρωσία.

Ο Χριχοριγ Νεμίρια, ένας βουλευτής του κοινοβουλίου, δήλωσε πως το κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση στους υπογράφοντες της συνθήκης του 1994 για τα πυρηνικά η οποία εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας.