Από πρόκληση σε πρόκληση πηγαίνει η Τουρκία, η οποία μετά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο βάζει στο παιχνίδι των προκλήσεων και την Αμμόχωστο.

Αυτή τη φορά η Τουρκία, μέσω του ΥΠΕΞ της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκαne ξεκάθαρα λόγο για τo άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου, η οποία παραμένει ερημωμένη έπειτα από την τουρκική εισβολή.

Συγκεκριμένα, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε σε εκπομπή του CNN Turk και ερωτηθείς για την Αμμόχωστο, την οποία μάλιστα επισκέφθηκε προ ημερών, απάντησε πως «ναι, κάνουμε προετοιμασίες, η Αμμόχωστος θα ανοίξει».

«Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει»

Μάλιστα, υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στην Τουρκία τι να κάνει, ή να την εμποδίσει.

Φυσικά. δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τις –συνηθισμένες πια- απειλές του κατά της Κύπρου, επιμένοντας στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας και τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Κάνουμε προετοιμασίες για να ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων» είπε χαρακτηριστικά.

Καταγράφουν περιουσίες από τον Ιούλιο

Ήδη οι Τουρκοκύπριοι έχουν αρχίσει την καταγραφή περιουσιών στην Αμμόχωστο, από τα τέλη Ιουλίου. Τότε, είχε επισκεφτεί την πόλη ο «υπουργός Eξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι και είχε αναφέρει πως μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή.

Τότε, ο «υπουργός Eξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι είχε αναφέρει πως μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη γραφειακή δουλειά θα συνεχιστούν οι επιτόπιες έρευνες σε επίπεδο «ομάδας καταγραφής» με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων που θα προστεθούν στην ομάδα από διαφορετικά ιδρύματα τις επόμενες ημέρες.

Είπε επίσης ότι η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους θα συνεχίσει με σοβαρότητα τη μελέτη της στο θέμα σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει. Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι για εξελίξεις στην περιοχή που όπως είπε «έγινε σύμβολο του στάτους κβο».

«Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή τόσο στην Αμμόχωστου, τα Βαρώσια όσο και στην Κύπρο γενικότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της «επιτροπής» και όλους όσοι παρακολούθησαν και συνέβαλαν στις εργασίες παρά τον καύσωνα και τον ήλιο», είπε.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο

Το τελευταίο «χτύπημα» των Τούρκων ήρθε όταν προ ημερών ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας είχε βρεθεί στα κατεχόμενα και είχε προαναγγείλει το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, «για να εξυπηρετεί τους πολίτες της που μένουν στην περιοχή της Καρπασίας».

Την ξενάγηση ανέλαβε ο λεγόμενος ΥΠΕΞ των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ενημέρωσε τον Τσαβούσογλου για τις «ενέργειες» των κατοχικών αρχών στην περιοχή, ενώ σχετική ενημέρωση έλαβε και από την «στρατιωτική ηγεσία» που συνόδευσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην επίσκεψή του.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εξάλλου, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανήρτησε βίντεο με όλα τα στιγμιότυπα της παράνομής του επίσκεψης λίγο πριν την αναχώρησή του.