Η Τουρκία εισέβαλε στη βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή και αφού... διευκολύνθηκε από τον Ντόναλτν Τραμπ.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, πάνω από 180 επιθέσεις κατά Κουρδικών στόχων, όπως λέει το υπουργείο Αμυνας της χώρας, ωστόσο έρχονται εικόνες από γειτονιές αμάχων όπου επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς τους. Σπίτια έχουν καταστραφεί και μάλιστα 8 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός προς το παρόν, ο αριθμός των τραυματιών.

Αυτό που αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, είναι πως οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει ακόμη και τις χριστιανικές κοινότητες, όπου υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες, σύμφωνα με το North Press Agency. Βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με αμάχους να μεταφέρονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, ενώ κάνουν λόγο για προσπάθεια «αφανισμού των Κούρδων από πλευράς Τουρκίας».







Οι μάχες του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονταν ως τη νύχτα, με τις αραβικές χώρες να αντιδρούν έντονα, αλλά την Τουρκία να συνεχίζει την στρατιωτική της επιχείρηση κανονικά. Σύμφωνα με τον απολογισμό στη διάρκεια της νύχτας, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 11 (άλλες πληροφορίες στα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15), με 8 από αυτούς να είναι άμαχοι, ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες. Ωστόσο η εικόνα ακόμη δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη.


Συρία: Επίθεση από τέσσερα σημεία

Η χερσαία επίθεση της Τουρκίας με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης», ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στα σύνορα, περνώντας από τέσσερα διαφορετικά σημεία, με τις δυνάμεις να χτυπούν την πόλη Τελ Αμπιάντ, την Καμισλί και την Ρας Αλ Αϊν, καθώς και μερικά χωριά. Η Τελ Αμπιάντ είναι πόλη που ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).


Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη. Συνολικά μέσα στη νύχτα, είχαν πλήξει 181 στόχους από αέρος και από ξηρά, όπως ανέφερε ο Στρατός.















Συρία: Κόσμος εγκαταλείπει τα σπίτια του, άλλοι μπαίνουν σε υπόγεια

Μετά τους βομβαρδισμούς σε γειτονιές αμάχων, αρκετοί κάτοικοι απομακρύνονται για να γλιτώσουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί όμως που μένουν κάτω σε υπόγεια, καθώς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.














Στην πόλη Καμισλί μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από τους βομβαρδισμούς, ενώ κάτοικος της περιοχής σε βίντεο στο twitter, αναφέρει πως αρκετοί έχουν αποφασίσει να μείνουν εκεί ως το τέλος.







Απειλές σε Ερντογάν από τον Κούρδο ηγέτη στη Συρία

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας διεμήνυσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πάρει σκληρή απάντηση στην εισβολή, τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει μια γενοκτονία.
«Οποιαδήποτε επέμβαση θα βρει σκληρή απάντηση. Οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής περιμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη», τόνισε ο Σαχούζ Χασάν, συμπρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ. «Αυτό που γίνεται τώρα στη διεθνή κοινότητα δεν αρκεί. Δεν αρκεί δημοκρατικά κράτη να λένε στον Ερντογάν να μην το κάνει ή ότι είναι επικίνδυνο. Όχι. Ήρθε πια η ώρα ο κουρδικός λαός να επιβραβευτεί γι’ αυτό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Έσωσε την ανθρωπότητα από τους τρομοκράτες και ο κόσμος οφείλει να ανταποδώσει και να σταματήσει τον Ερντογάν. Να του απαγορεύσουν να κάνει μια γενοκτονία κατά του κουρδικού λαού», συμπλήρωσε.

ΗΠΑ: Γερουσιαστές πιέζουν για κυρώσεις σε Τουρκία και Ερντογάν

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ δύο Γερουσιαστές των Δημοκρατικών, οι Κρις Βαν Χόλεν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ, εισηγήθηκαν μια πρόταση για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά και του Ερντογάν, για την εισβολή στην βορειοανατολική Συρία. Οι κυρώσεις που ζητούν είναι οι εξής:

Να στοχοθετηθούν όποιοι πόροι τυχόν διαθέτουν οι Τούρκοι πολιτικοί στην επικράτεια των ΗΠΑ και να τους επιβληθούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Να απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που κατασκευάζονται στην αμερικανική επικράτεια.
Να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν αναγγελθεί σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Να εκπονηθεί έκθεση σχετικά με τους πόρους και την περιουσία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Να υποστούν αμερικανικές οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις άλλοι έξι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας.

Να επιβληθούν κυρώσεις στους δύο συνεισηγητές του σχεδίου επίθεσης

Να επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική ενεργειακή βιομηχανία, ιδίως δραστηριότητές της που είναι καίριες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι δύο γερουσιαστές κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο twitter και τόνισαν πως η άρση των κυρώσεων θα πρέπει να γίνει αν αποσυρθούν τα Τουρκικά στρατεύματα από την περιοχή. Αυτά εν μέσω «πυρών» που έχουν εξαπολύσει κατά του Τραμπ, καθώς πολλοί τον θεωρούν ως υπεύθυνο για την επιχείρηση της Τουρκίας, μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Τραμπ συνεχίζει να… μπερδεύει

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μπερδεύει τους πάντες με την στάση του. Αφού δέχτηκε σκληρή κριτική για το ότι απέσυρε τα στρατεύματά του από την περιοχή, αρχικά απείλησε την Τουρκία ανοιχτά για οικονομική καταστροφή, αν πλήξει τον Κουρδικό λαό, αλλά στη συνέχεια… θυμήθηκε πως οι Κούρδοι δεν είχαν στηρίξει τους Συμμάχους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την απόβαση στη Νορμανδία, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες με την Τουρκία.

«Οι Κούρδοι δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία. Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, όπλα, χρήματα. Αλλά μας αρέσουν οι Κούρδοι», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών σήμερα, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες. Χθες, εν τω μεταξύ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στη βόρεια Συρία, προειδοποιώντας την Αγκυρα ότι δεν θα πάρει ούτε ευρώ για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει.

Οι αντιδράσεις από την Ελλάδα

Η εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για πολύ μεγάλο λάθος από πλευράς Τουρκίας, ενώ για παράνομη εισβολή, αλλά και ακατανόητη στάση από πλευράς Τραμπ, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.