Οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών θα συνεχιστούν και την Τρίτη, αλλά αυτό είναι συνηθισμένη πρακτική και όχι κάτι με το οποίο θα πρέπει να ενθουσιάζεται κανείς, δήλωσε βρετανική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας, υπάρχουν πολλά 'πέρα-δώθε' και νέα κείμενα ανταλλάσσονται από τις δύο πλευρές -αυτό είναι που συνιστά μια διαπραγμάτευση» δήλωσε η πηγή.

Πάντως, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει νέα, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής περί τα τέλη του Οκτωβρίου προκειμένου να εγκριθεί συμφωνία για το Brexit.

Κι αυτό, γιατί θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή της με την κυβέρνηση της Βρετανίας έως μεθαύριο Πέμπτη, σύμφωνα με το BBC.

Η έκτακτη σύνοδος είναι πιθανό να γίνει περί τα τέλη του μήνα, όταν εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το ιρλανδικό δίκτυο RTE μετέδωσε ότι το Λονδίνο θα υποβάλει νέες προτάσεις για το Brexit σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit.

«Δύο καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι Βρετανοί διαπραγματευτές θα παρουσιάσουν ένα νέο κείμενο όταν συναντήσουν τους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί» ανέφερε ο Τόνι Κόνελι, αρχισυντάκτης του RTE Europe στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταθέσει νέες προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit σήμερα το πρωί».

Πάντως στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ, Μίχαελ Ροτ, δήλωσε ότι «δεν είμαι και πολύ σίγουρος» ότι επίκειται μια λύση για το Brexit.

Ο Ροτ επεσήμανε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «καταστροφή», προσερχόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο εν όψει της κρίσιμης Συνόδου της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί η τύχη της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υφυπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αμελί ντε Μονσαλέν επεσήμανε ότι η χώρα της είναι έτοιμη για μια νέα αναβολή του Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου.

«Μόνο ο χρόνος δεν αποτελεί λύση. Ωστόσο, αν υπάρξει σημαντική πολιτική αλλαγή στη Βρετανία, τότε πιθανόν να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε τη συζήτηση για μια παράταση, αν μας ζητηθεί» εξήγησε.

«Σημαντική πολιτική αλλαγή είναι η προοπτική εκλογών, ένα δημοψήφισμα ή κάτι που θα αλλάξει την πολιτική δυναμική, ώστε το τρίγωνο της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και του βρετανικού λαού να καταφέρει να ευθυγραμμιστεί λίγο περισσότερο. Πιστεύουμε ότι μόνο η παράταση του χρόνου δεν θα λύσει το περίπλοκο πρόβλημα» εξήγησε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ