Πολλοί και μεταξύ αυτών οι Αλ. Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από το γαλλικό βέτο στην έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός της γείτονας πέραν των πρόωρων εκλογών που προκήρυξε για τις 12 Απριλίου 2020, αφήνει συνεχώς υπονοούμενα για τη στάση του Εμμ. Μακρόν, παρά το γεγονός ότι η θέση του υποστηρίχθηκε και από άλλα μέλη, την Ολλανδία και τη Δανία. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι αφού οι Γάλλοι, ειδικά για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, παραμένουν επί σειρά ετών αμετακίνητοι στην αρνητική τους θέση.

Πριν από 11 χρόνια, λοιπόν, τον Ιούλιο του 2008, όταν η Γαλλία ασκούσε την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ είχε απορρίψει ανάλογο αίτημα της τότε κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναφέροντας ότι διαπίστωσε «σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα».

Οι επισημάνσεις αυτές κύκλων του προέδρου Ν.Σαρκοζί, είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» των Σκοπίων λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις αφού εκτός των άλλων ήταν νωπό και το «βέτο» της Ελλάδας (Απρίλιος 2008) στην είσοδο τους στο ΝΑΤΟ.

«Η Γαλλία» συνέχιζε ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηλυσίων Πεδίων «δεν πρέπει να επικρίνεται που επέλεξε να σταθεί στο πλευρό μιας δημοκρατικής χώραςέναντι μιας μη δημοκρατικής. Εξάλλου οι χώρες που επιζητούν να ενταχθούν στην ΕΕ δεν δύνανται να υπαγορεύουν τους όρους για την προσχώρησή τους».

Κι ενώ τότε ο Ν. Σαρκοζί ζητούσε από τον ομόλογο του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι «να διπλασιάσει τις προσπάθειες για επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας», εν τούτοις η μεταγενέστερη Συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε θεωρήθηκε από τους Γάλλους «κλειδί» για την ευρωπαϊκή τους πορεία. Αντιθέτως, οι επιφυλάξεις τους πολλαπλασιάστηκαν μετά το δημοψήφισμα-παρωδία τον περασμένο Οκτώβριο και τις βαρύτατες καταγγελίες για εξαγορά συνειδήσεων στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν στη Σκοπιανή Βουλή.