Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος καταδικάστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος για το Κογκρέσο με το Ρεπουμπλικανικό Kόμμα.

Ο Παπαδόπουλος θα διεκδικήσει μια έδρα σε περιφέρεια της Καλιφόρνιας που έμεινε κενή μετά την παραίτηση της Δημοκρατικής Κέιτι Χιλ, τον Οκτώβριο.

Ο σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο εβδομάδων επειδή είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές που είχε εκείνη την περίοδο με Ρώσους. Το 2018 εξέτισε συνολικά 12 ημέρες στη φυλακή.

Ο Παπαδόπουλος, που σήμερα είναι 32 ετών και εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, επιβεβαίωσε στο κανάλι Fox News ότι θα διεκδικήσει μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Βρίσκομαι εδώ για να προωθήσω το (πολιτικό) πρόγραμμα Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ, είπε. «Έχουμε δεσμευτεί σε έναν αγώνα για το μέλλον της χώρας αυτής. Δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς», έγραψε εξάλλου στο Twitter.

Η 32χρονη Κέιτι Χιλ παραιτήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου αφού κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με έναν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς της, κατά παράβαση των κανονισμών που υιοθέτησε το Κογκρέσο με αφορμή το κίνημα #MeToo. Η ίδια διέψευσε αυτήν την κατηγορία, όμως υπέβαλε την παραίτησή της όταν ρεπορτάζ υπερσυντηρητικών μμε αποκάλυψαν άλλες πτυχές της σεξουαλικής ζωής της ενώ δημοσιεύτηκαν και γυμνές φωτογραφίες της.

Η Χιλ κέρδισε τον Νοέμβριο του 2018 την έδρα της σε μια εκλογική περιφέρεια της Καλιφόρνιας που θεωρείτο επί χρόνια προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων. Η έδρα παραμένει κενή από τις αρχές Νοεμβρίου.

Περίπου δέκα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις προκριματικές των κομμάτων τους, που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2020. Οι εκλογές για την κάλυψη της κενής έδρας έχουν οριστεί για τον Μάιο.