Το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης δεν ήρθε στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών από τον πρέσβη της Λιβύης, όπως του είχε ζητηθεί από τον Νίκο Δένδια, οδηγεί την κυβέρνηση στην απέλασή του.

Το τελεσίγραφο του υπουργού Εξωτερικών έληξε και πλέον αποτελεί persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) για την Ελλάδα. Άμεση θα είναι η διαδικασία για την απέλασή του. Ο ίδιος θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ελλάδα εντός 72 ωρών (έως τη Δευτέρα), ενώ η οικογένειά του θα μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα, εάν το επιθυμεί.

O Tαγίπ Ερντογάν έστειλε άμεσα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση τη συμφωνία για να ψηφιστεί, μάλιστα λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα υπογραμμίζει το παράνομο και νομικά άκυρο της συμφωνίας, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος.

Επίσης έχουν προσκληθεί στην Ελλάδα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, που και οι δύο πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ. Αντίκεινται, δηλαδή, στην συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης.

Στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκονται αρκετές χώρες της ΕΕ, αλλά και της Μεσογείου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με μία σκληρή τοποθέτηση κατά της Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανέφερε μεταξύ άλλων η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ» προσθέτοντας ότι εκφράζει τη στήριξή του για τις ανησυχίες της Ελλάδας, αναφορικά με τη Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση της Αιγύπτου, αλλά και του Ισραήλ. Το τελευταίο εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα με ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει: «Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στη Μεσόγειο. Η παραβίαση των συνήθων διεθνών νόμων της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες του και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα».

Προβληματισμό για το θέμα εκφράζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Αν και οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική.»

Αντιδράσεις και στη Λιβύη

Η Βουλή στη Λιβύη -που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ- απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.