O στρατός της Βραζιλίας ενίσχυσε τις περιπολίες του στη μεθόριο με τη Βενεζουέλα, μία ημέρα μετά τη σύλληψη πέντε στρατιωτών της γειτονικής χώρας που είχαν αυτομολήσει και εν μέσω των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας γνωστοποίησε πως οι πέντε άοπλοι στρατιώτες από τη Βενεζουέλα εντοπίστηκαν την Πέμπτη σε περιοχή αυτοχθόνων στη βραζιλιάνικη πλευρά των συνόρων. Τα κίνητρα της αυτομόλησής τους δεν έχουν γίνει γνωστά.

«Αυτοπαρουσιάστηκαν ως λιποτάκτες και ανακρίνονται, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται σε πρόσφατη επίθεση κατά βάσης στη Βενεζουέλα» στις 22 Δεκεμβρίου, τόνισε πηγή του υπουργείου στο πρακτορείο Reuters.

Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε πως 11 πρόσωπα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της καταδίωξης των υπαιτίων της επίθεσης στη βάση Πεζικού της επαρχίας Μπολίβαρ.

Όπως τόνισε, ορισμένοι από τους υπόπτους έχουν περάσει τα σύνορα με τη Βραζιλία με τον οπλισμό που αφαίρεσαν από τη βάση.

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες μέλη του στρατού της Βενεζουέλας έχουν λιποτακτήσει, υπακούοντας στις σχετικές παραινέσεις του Γουαϊδό.

Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει στην Κολομβία, όμως αρκετοί έχουν διαβεί και τα σύνορα με τη Βραζιλία, η οποία τους υποδέχεται ως πολιτικούς πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ