Τις διάφορες αναφορές αξιωματούχων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κινα για τις ελλείψεις ασφαλείας στο ερευνητικό εργαστήριο της Ουχάν αποκαλύπτει σε ένα αποκλειστικό δημοσίευμα η Washington Post.

Η εφημερίδα αναφέρει πως το 2018, αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί επιστήμονες επί θεμάτων υγείας  επισκέφθηκαν το εργαστήριο επιδημιολογίας της Ουχάν.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ιστοσελίδα του κινεζικού εργαστηρίου υπήρχε σχετική ανάρτηση για την επίσκεψη στην αγγλική γλώσσα η οποία διεγράφη πρόσφατα.

Μετά την επίσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στάλθηκαν δυο έγγραφα τα οποία έκαναν λόγο για «ζητήματα ασφάλειας και διαχείρισης» στο εργαστήριο.

Το ένα από τα δυο έγγραφα αναφερόταν συγκεκριμένα στις έρευνες του εργαστηρίου για τις νυχτερίδες και στο ενδεχόμενο μιας πανδημίας τύπου SARS.

«Κατά την παραμονή μας και τις συνομιλίες μας με τους επιστήμονες, μας τόνισαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικούς και τεχνικούς που μπορούν να διαχειριστούν τέτοιου είδους ερευνητικές εργασίες» αναφέρεται στην ειδοποίηση των αμερικανικών Αρχών στην Κίνα.

«Κυρίως όμως», σημειώνεται στο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post, «υπήρξαν σοβαρά ευρήματα για την πιθανότητα ένας κοροναϊός τύπου SARS να μεταδοθεί από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους».

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να είχε υποψίες για το κινεζικό εργαστήριο όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν παρουσιάσει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Βέβαια, η έρευνα κινέζων επιστημόνων στο περιοδικό Lancet δεν αποδεικνύει το κατά πόσον ο ιός συνδέεται με την αγορά αγρίων ζώων της Ουχάν, κάτι που αποτελεί την επίσημη εκδοχή της κινεζικής κυβέρνησης.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα