Με μια Βίβλο στα χέρια, αξύριστος και με βρώμικα ρούχα εμφανίστηκε ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν στην παγίδα που του έστησε η ιταλική αστυνομία πριν από δύο χρόνια στο Μιλάνο.

Ήταν οι τελευταίες στιγμές που ο Κρίστιαν Μπρίκνερ απολάμβανε την ελευθερία του, καθώς εκτίει τώρα ποινή κάθειρξης σε φυλακή του Κιέλου της βόρειας Γερμανίας για τον βιασμό μιας 72χρονης Αμερικανίδας τουρίστριας στο πορτογαλικό τουριστικό θέρετρο Πράια ντα Λουζ.

Αξιωματούχοι της Ιταλικής αστυνομίας που μετείχαν στη σύλληψη του 43χρονου παιδόφιλου είπαν ότι ο Μπρίκνερ ήταν σε «αξιοθρήνητη κατάσταση». «Όταν έπεσε στα χέρια μας στο πρόσωπό του ήταν ζωγραφισμένη η έκπληξη – ανησυχούσε πραγματικά. Έμοιαζε σαν άστεγος. Ήταν αξύριστος, είχε βρώμικα ρούχα, έζεχνε. Φορούσε τζιν και στρατιωτικό μπουφάν. Δεν είχε κινητό πάνω ή χρήματα, μόνον μια Βίβλο και μια κάρτα με τον τηλεφωνικό αριθμό του δικηγόρου του. Έδειχνε αξιοθρήνητος. Τον λυπηθήκαμε, μάλιστα και του προσφέραμε νερό», είπε στη βρετανική εφημερίδα The Mirror ο αστυνόμος Αντρέα Πάπα.

Η ιταλική αστυνομία έπιασε στη φάκα τον Γερμανό παιδεραστή με το βεβαρημένο ποινικό μητρώο μετά από ένα ψεύτικο ραντεβού στο γερμανικό προξενείο στο Μιλάνο, όπου ο Μπρίκνερ επρόκειτο να παραλάβει το νέο του διαβατήριο. Είχε πάει εκεί στις 19 Δεκεμβρίου υποστηρίζοντας ότι είχε μόλις φθάσει από την Ελβετία κι ότι άγνωστοι του έκλεψαν το διαβατήριο μέσα στο τρένο την ώρα που κοιμόταν. Στο προξενείο, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι καταζητείτο στη Γερμανία μετά την καταδίκη του για διακίνηση ναρκωτικών. Έτσι εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης και ζήτησαν από την ιταλική αστυνομία να τον συλλάβει. «Συμφωνήσαμε τη μέρα και την ώρα με το προξενείο και στήσαμε την παγίδα στις 28 Σεπτεμβρίου», λέει ο αστυνόμος Πάπα. «Μας τον είχαν περιγράψει ως ψηλό και ξανθό και περιμέναμε να εμφανιστεί στην είσοδο. Αρχικά δεν ήθελε να μας ακολουθήσει, αλλά όταν είδε ότι ήμασταν έξι αστυνομικοί δεν αντιστάθηκε. Έμοιαζε σαν άστεγος»…

Ο Μπρίκνερ, που κρατά πεισματικά κλειστό το στόμα του για την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν, ζήτησε να μάθει στα αγγλικά τον λόγο της σύλληψής του και να τηλεφωνήσει στο δικηγόρο του στη Γερμανία, ο οποίος του είπε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει δικαστικά την έκδοσή του στην πατρίδα του και να εκτίσει την ποινή του στην Ιταλία. Ρώτησε τότε τους αστυνομικούς αν η φυλακή στο Μιλάνο είναι καλύτερη από εκείνες στη Γερμανία. «Είναι παλιά και με πολλούς κρατούμενους, αλλά για να μην τον αναστατώσουμε του είπαμε: “θα δεις μόνος σου και θα αποφασίσεις”. Έχουμε συνηθίσει να συλλαμβάνουμε εγκληματίες, αλλά συνήθως γνωρίζουμε το ποινικό τους μητρώο. Σ’ αυτή την περίπτωση είχαμε μπροστά μας έναν παντελώς άγνωστο», λέει ο Ιταλός αστυνόμος. Και συνεχίζει: «Όταν ακούσαμε τα νέα για την υπόθεση της Μαντλίν προ ημερών εκπλαγήκαμε περισσότερο απ’ ό,τι εκείνος κατά τη σύλληψή του. Τον θυμηθήκαμε γιατί σπάνια συλλαμβάνουμε Γερμανούς. Δεν συμβαίνει συχνά να πιάνεις κάποιον για κάποιο αδίκημα και να αποκαλύπτεται μετά ότι έχει διαπράξει κάτι τόσο κακό. Ούτε που μας είχε περάσει απ’ το μυαλό ότι εμπλέκονταν παιδιά στην υπόθεση. Ήταν πολύ ταπεινός. Δεν έδειχνε εγκληματίας»…

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του ο Μπρίκνερ, που διερευνάται αν σχετίζεται και με τις εξαφανίσεις και δολοφονίες άλλων παιδιών και εφήβων – έπαιρνε το δρόμο για τη διαβόητη φυλακή Σαν Βιτόρε του Μιλάνου, και μετά από μερικές εβδομάδες οι ιταλικές Αρχές τον παρέδιδαν στις γερμανικές.