Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι μέσες θερμοκρασίες στη Σιβηρία ανήλθαν τον Ιούνιο 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, με την πρωτοφανή ζέστη να ενισχύει καταστροφικές πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο και να συνεισφέρει στην ταχεία τήξη των πάγων κοντά στην αρκτική ακτή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Πετέρι Τάαλας δήλωσε για το θέμα ότι «η Αρκτική θερμαίνεται πάνω από δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με συνέπειες για τον πληθυσμό για τους τοπικούς πληθυσμούς και οικοσυστήματα, αλλά και για όλη την Υδρόγειο».

Σημείωσε επίσης ότι οι πόλοι της Γης επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες πολύ πιο μακριά, εκεί όπου διαμένουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ (WMO) ανέφερε ότι στις 20 Ιουνίου σημειώθηκε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου στη ρωσική πόλη του Βέρχογιανσκ στη Σιβηρία, και το φαινόμενο σημειώθηκε καθώς πυρκαγιές σάρωναν την περιοχή, όπως δείχνουν και οι δορυφορικές εικόνες.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η εκτεταμένη θερμότητα συνδέεται με ένα μεγάλο «σύστημα παρεμπόδισης της πίεσης στην ατμόσφαιρα» και με μια στροφή προς τα βόρεια ενός θερμού ρεύματος που έφερε ζεστό αέρα στην περιοχή. Ωστόσο, η WMO επισήμανε επίσης μια πρόσφατη μελέτη κορυφαίων επιστημόνων του κλίματος που διαπίστωσαν ότι μια τέτοια αύξηση της θερμότητας θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Ακόμα η WMO ανέφερε ότι οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ και το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ έδειξαν ότι το κύμα θερμότητας της Σιβηρίας «επιτάχυνε την υποχώρηση των πάγων κατά μήκος της ρωσικής ακτής της Αρκτικής, ιδίως από τα τέλη Ιουνίου, οδηγώντας σε πολύ χαμηλή έκταση θαλάσσιου πάγου στις Θάλασσα του Λάπτοφ και του Μπάρεντς.