Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό με το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, περιστατικό το οποίο καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά : «Αρμόζει στους Έλληνες να καίνε σημαίες».

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ισπανία, συμφωνούν ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» αναφέροντας παράλληλα ότι «δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν να ανετράπη το καθεστώς μιας δικής της περιουσίας. Αν εξαιρέσουμε τα 86 χρόνια ως μουσείου, η Αγία Σοφία ήταν τζαμί από το 1453».

Από την πλευρά της, η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί».