Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε τα ξημερώματα σε συμφωνία για την Τουρκία, ύστερα από ένα μακρύ θρίλερ που εκτυλίχθηκε, με την Ελλάδα και την Κύπρο να μπλοκάρουν το αρχικό κείμενο συμπερασμάτων.

Τελικά, τη νύχτα, και οι 27 συμφώνησαν στο τρίτο κατά σειρά κείμενο συμπερασμάτων που ετοιμάστηκε και το οποίο εμπεριέχει μια σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία για κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλήσεις.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανατολική Μεσόγειος
15. Η ΕΕ ενδιαφέρεται στρατηγικά [ ή έχει στρατηγικό ενδιαφέρον]  για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία. Η επιδίωξη διαλόγου καλή τη πίστει και η αποχή από μονομερείς ενέργειες, που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα Κρατών Μελών της ΕΕ είναι μια απόλυτη επιταγή απ’ αυτή την άποψη. Όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των οποίων πρέπει να γίνονται σεβαστά.

16. Η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και την αναγγελία της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών με στόχο την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.

17. Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει ρητά παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πρέπει να σταματήσουν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απέχει μελλοντικά από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα πρέπει να διευθετείται μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου σε διάλογο με στόχο τη διευθέτηση όλων των σχετικών με τη θάλασσα διαφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου.

18. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παραμένει απόλυτα προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 και σύμφωνα με τις ιδρυτικές Αρχές της ΕΕ. Αναμένει το ίδιο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένου, όταν ξαναρχίσουν, του διορισμού ενός εκπροσώπου στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ.

19. Εφόσον συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες για τον τερματισμό παράνομων δραστηριοτήτων έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να εκκινήσει μια θετική πολιτική ευρωτουρκική ατζέντα με ειδική έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και των εμπορικών διευκολύνσεων και τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε μεταναστευτικά ζητήματα σύμφωνα με την ανακοίνωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016.  

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη στήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ να αναπτύξουν μια πρόταση για επανενεργοποίηση προς το σκοπό αυτό της ευρωτουρκικής ατζέντας.

20. Ανακαλώντας και επανεπιβεβαιώνοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά της για την Τουρκία του Οκτωβρίου του 2019, σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και επιλογές της σύμφωνα με το Άρθρο 29 της ΣΕΕ και το Άρθρο 215 ΣΛΕΕ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και εκείνα των Κρατών Μελών της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.


21. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε μια Πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να εμπλακεί σε συνομιλίες για τη διοργάνωσή της. Oι τρόποι, όπως η συμμετοχή, το εύρος και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Διάσκεψη μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα επί των οποίων απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, περιλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας.