Το Nortosce είναι ένα μικρό χωριό της Ιταλίας στην επαρχία της Περούτζια και βρίσκεται σε υψόμετρο 857 μέτρων. Το 2001, η απογραφή κατέγραψε πως είχαν απομείνει μόλις 7 κάτοικοι. Το 2020 έχουν απομείνει μόλις δυο.
Αυτοί είναι ο 82χρονος Giovanni Carilli, και ο 74χρονος Giampiero Nobili. Οι δυο τους σπάνια φεύγουν από το χωριό, ενώ το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται δεν διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτό. Παρόλη όμως την απομονωμένη του γεωγραφική θέση και το γεγονός ότι δεν δέχεται επισκέπτες, οι μοναδικοί δυο κάτοικοι του χωριού, φορούν μάσκα όποτε συναντιούνται και κρατούν την απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μπορεί η επαφή με άλλους ανθρώπους να είναι μόνο μεταξύ τους, αλλά οι δυο ηλικιωμένοι άνδρες φαίνεται πως μόνο έτσι αισθάνονται προστατευμένοι από τον φονικό ιό. «Φοβάμαι πολύ τον ιό. Αν αρρωστήσω, θα είμαι μόνος μου. Ποιος θα με φροντίσει; Είμαι ηλικιωμένος αλλά θέλω να συνεχίσω να ζω εδώ, να προσέχω τα πρόβατα, τους αμπελώνες, τις κυψέλες και και τα περιβόλια μου. Να ψάχνω τρούφες και μανιτάρια. Μου αρέσει η ζωή μου», είπε ο Carilli στο CNN.

Αν και γνωρίζει πως το χωριό είναι απομονωμένο, ο 74χρονος Nobilil θεωρεί πως θα ήταν ασεβές αν δεν ακολουθούσαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην γειτονική χώρα. «Η Χρήση μάσκας και ο σεβασμός της κοινωνικής αποστασιοποιήσης δεν είναι μόνο για λόγους υγείας. Δεν είναι κάτι ‘κακό’ ή ‘καλό’. Αν υπάρχουν κανόνες πρέπει να τους ακολουθείς για το καλό το δικό σου αλλά και των υπολοίπων. Είναι θέμα αρχών», δήλωσε.

Όταν οι δυο τους συναντιούνται για καφέ, κάθονται στα άκρα ενός τραπεζιού με μήκος δυο μέτρων. Κρατούν απόσταση ακόμα κι όταν περπατούν μαζί με προορισμό μια αρχαία ρωμαϊκή πέτρινη βρύση, απ’ όπου παίρνουν φρέσκο νερό πηγής. Ο Carilli γεννήθηκε στο Nortosce αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Ρώμη. Επέστρεψε εκεί μετά την συνταξιοδότησή τού. Ο Nobili είναι αδερφός του κουνιάδου του.

Το χωριό το έχουν για τον εαυτό τους και σπάνια το αφήνουν για να συναντήσουν συγγενείς και φίλους. Οι δυο τους όμως θεωρούν καθήκον του να ακολουθούν τους κανόνες της πανδημίας. Άλλωστε η Ιταλία χτυπήθηκε ανελέητα από τον ιό, αφού μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 423.578 κρούσματα και 36.616 θάνατοι.