Καταλυτικός παράγοντας ώστε να μην εξελιχθούν τα πράγματα χειρότερα και να εκτονωθεί η χθεσινή κρίση όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε να αποφευχθούν άλλα βίαια γεγονότα, αλλά και να επέλθει η... λογική στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών ήταν ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πένς. Αντιτάχθηκε, μάλιστα, στην προτροπή του Ντόναλντ Τράμπ να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.

Ο κ. Πενς ανακοίνωσε χθεςότι δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, καταφεύγοντας πίσω από τους "περιορισμούς" του Συντάγματος. Ο ίδιος παρουσίασε τα επιχειρήματά του σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από την έναρξη έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου με σκοπό την επίσημη καταγραφή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της χθεσινής κρίσης, ο Μάικ Πενς, και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ, ήταν αυτός που έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η εθνοφρουρά για να σταματήσουν τα επεισόδια στο Καπιτώλιο. Ο υπουργός Αμυνας, Κρίστοφερ Μίλερ, σε δήλωσή του ανέφερε πως η ανάπτυξη των δυνάμεων της εθνοφρουράς διατάχθηκε από τον αντιπρόεδρο της χώρας και όχι από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τέλος σε μια κίνηση με μεγάλη συμβολική αξία, ο κ. Πενς, έβγαλε από το προφίλ του στο Twitter τη φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ, αντικαθιστώντας τον με μια φωτογραφία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, δίνοντας έτσι ένα τέλος στον... παραλογισμός των Τραμπικών και του ίδιου του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ.