Το «Σπίτι του Τρόμου» δεν είναι μία ακόμη ταινία θρίλερ για τους λάτρεις των ταινιών του είδους. Έτσι ονομάστηκε το σπίτι μιας πολυμελούς οικογένειας με 13 παιδιά, το οποίο είχε μετατραπεί σε τόπο βασανιστηρίων και κακοποίησης για τα 12 εξαυτών.

Το 13ο παιδί στάθηκε τυχερό, γιατί, όταν αποκαλύφθηκε τι συνέβαινε με τα αδέλφια του, ήταν μωρό και υπό καθεστώς «χάρης» ακόμα. Το «Σπίτι του Τρόμου» είναι η μία από όλες τις αληθινές ιστορίες που περιλαμβάνονται στο πρώτο βιβλίο της 32χρονης Αμπιγκέιλ Ντιν, με τίτλο «Κορίτσι Α» (Girl A). Στο βιβλίο η δικηγόρος στο επάγγελμα Ντιν περιγράφει σε μυθιστορηματική μορφή έξι από τις πιο φρικτές υποθέσεις κακοποίησης παιδιών στην πρόσφατη μνήμη και πώς αυτά κατάφεραν να ξεφύγουν από τη σκλαβιά και τα βασανιστήρια που υφίσταντο.

Για να ξεκινήσει μάλιστα τη συγγραφή του, η Ντιν, η οποία εργάζεται στο νομικό τμήμα της Google, ζήτησε και έλαβε μια τρίμηνη άδεια και δεν έπεσε έξω στην επιμονή της με την ιστορία, αφού ήδη θεωρείται μια μεγάλη λογοτεχνική επιτυχία -ίσως η μεγαλύτερη του 2021- για τον εκδοτικό οίκο.

Το βιβλίο πήρε το όνομά του από την ιστορία των έξι αδελφών που κρατούνταν όμηροι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και υφίσταντο τρομοκρατία και κακοποίηση από τους γονείς τους, μέχρι που το «Κορίτσι Α» διέφυγε, η πρώτηπου δραπέτευσε και ειδοποίησε τις Αρχές για όσα συνέβαιναν όταν έκλεινε η πόρτα του σπιτιού τους. Ξεκινά δε με το θάνατο της μητέρας τους στη φυλακή, μέσα από τα μάτια της ΑλεξάντραΓκρέισι (Λεξ) - της κόρης που δραπέτευσε και έγινε γνωστή στον Τύπο ως «Κορίτσι Α». Ζωγραφίζει με γλαφυρότητα την εικόνα των βασανιστηρίων που υπέστησαν τα παιδιά στα χέρια του υπερβολικά θρησκευτικού, φανατικού πατέρα τους και διερευνά τις επιπτώσεις του τραύματος που άφησε αυτή καθαυτή η κακοποίηση στις ψυχές των παιδιών, αλλά και της φρίκης όπως παρουσιαζόταν στα μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθεί η περίπτωση του ζευγαριού Ντέιβιντ και Λουίζ Τούρπιν από την Καλιφόρνια που είχαν μετατρέψει την οικογενειακή τους εστία σε «Σπίτι του Τρόμου» για τα παιδιά τους. Το ζευγάρι αλυσόδενε και ξυλοκοπούσε τόσο βάναυσα τα παιδιά του, αναγκάζοντάς τα να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες - ένα «Κωσταλέξι» με ελάχιστη επαφή με τον έξω κόσμο. Η κακοποίηση και η παραμέληση ήταν τόσο σοβαρές, που επηρέασαντην ανάπτυξη των παιδιών, οδήγησαν σε μυϊκή ατροφία και άφησαν δύο από τις κόρες τους ανίκανες να γεννήσουν παιδιά. Όταν η μία κόρη κατάφερε να διαφύγει και να μιλήσει, οι γονείς καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη το 2019, ομολογώντας την ενοχή τους για αμέλεια και κακοποίηση των 12 από τα 13 παιδιά τους.

Η ιστορία της Τζασμίν

Η Ντιν μιλά ακόμη για την ιστορία της Τζασμίν Μπλοκ, μιας νεαρής έφηβης που απήχθη από το σπίτι της μετά από επίθεση που δέχθηκε το 2017 και για ένα μήνα υφίστατο απίστευτα βασανιστήρια και κακοποίηση, μέχρι πουδραπέτευσε κολυμπώντας σε μια λίμνη, όπου βρέθηκε τραυματισμένη, αλλά ζωντανή. «Αυτές οι περιπτώσεις όπως και μερικές άλλες δείχνουν την απίστευτη δύναμη των παιδιών να ξεφύγουν από τον εφιάλτη», είπε η Ντιν στον «Guardian». Και εδώ εστιάζει στη ζωή μετά τον εφιάλτη, παρά στο φόβο που ζουν ενώ βιώνουν την όποια τραυματική κατάσταση. «Μόλις οι ιστορίες πάψουν να είναι πρωτοσέλιδα, τι γίνεται με τους ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα; Πώς ζουν μετά από αυτό;», εδώ είναι το θέμα, επισημαίνει η συγγραφέας,που ήδη δέχθηκε πρόταση για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της, που θεωρείται ήδη ένα από τα μπεστσέλερ της χρονιάς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time