Η αστυνομία της Βιέννης απαγόρευσε πολλές διαμαρτυρίες που είχαν προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης μιας από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας την Κυριακή, με την αιτιολογία ότι οι διαδηλωτές γενικά απέτυχαν να τηρήσουν τους κανόνες σχετικά με τις κοινωνικές αποστάσεις και συχνά δεν φορούσαν μάσκες προσώπου.

Από τις 26 Δεκεμβρίου, η Αυστρία βρίσκεται στο τρίτο εθνικό lockdown, με μη απαραίτητα καταστήματα και πολλές άλλες επιχειρήσεις κλειστές και το προσωπικό τους να μην μπορεί να εργαστεί.

Το αντιπολιτευόμενο Κόμμα Ελευθερίας έχει καταγγείλει διάφορους περιορισμούς ως «κορωνο-τρέλα» και οι ηγέτες του έχουν στείλει ανάμεικτα μηνύματα σε θέματα όπως οι εμβολιασμοί.

Ο αναπληρωτής ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας Χέρμπερτ Κίκλ κατηγόρησε το Σάββατο την κυβέρνηση της συντηρητικής κυβέρνησης ότι απαγόρευσε την κριτική γενικά. Προέτρεψε τους υποστηρικτές του να περπατήσουν στην πρωτεύουσα αντί να παρακολουθήσουν την απαγορευμένη διαμαρτυρία και να «διατυπώσουν ειρηνικά τη δυσαρέσκειά τους».

Μερικοί από τους διαδηλωτές, ωστόσο, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Κόμμα της Ελευθερίας, και πολλοί αντιτάχθηκαν στον συντηρητικό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, φωνάζοντας συνθήματα και κουνώντας πανό λέγοντας «Ο Κούρτς πρέπει να φύγει» - συχνά χωρίς να φορούν μάσκες. Πολλοί κρατούσαν αυστριακές σημαίες.

Το πλήθος, το οποίο εκτιμάται σε 5.000 από την αστυνομία, συγκεντρώθηκε σε μια πλατεία στην κεντρική Βιέννη απέναντι από τον κεντρικό περιφερειακό δρόμο από το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι, καθώς και από τα γραφεία του Κουρτς και του προέδρου Αλεξάντρε φαν ντερ Μπέλεν.

Η αστυνομία εμπόδισε το πλήθος να βαδίζει στον περιφερειακό δρόμο.

Μετά από ταραχές στις Κάτω Χώρες που ξεκίνησαν με την καθιέρωση νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η αυστριακή αστυνομία απέφυγε την κλιμάκωση παρά το γεγονός ότι διέταξε το πλήθος να διαλυθεί και η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη αλλά ήρεμη.

Ένας μάρτυρας είπε στο Reuters είδε ότι η αστυνομία έκανε κάποιες συλλήψεις και υπολόγισε το μέγεθος των διαδηλώσεων σε χιλιάδες. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις χωρίς να δοθούν αριθμοί.