Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ απηύθυνε τελεσίγραφο στη Βρετανία για την αναβολή έναρξης ελέγχων στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - Ιρλανδίας.

«Εάν δεν βρεθεί λύση για τους ελέγχους στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας έως το Πάσχα, δεν βλέπω αυτή τη στιγμή πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να επικυρώσει την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά το Brexit κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ στο περιοδικό «Der Spiegel».

«Δεν θα αφήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον να μας περιπαίζει. Η κυβέρνηση στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει μονομερώς την εισαγωγή συνοριακών ελέγχων (μεταξύ της Ιρλανδίας η οποία είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της Βόρειας Ιρλανδίας η οποία είναι μέρος της Βρετανίας) για έξι μήνες. Μια ανοιχτή πύλη στην εσωτερική αγορά δεν είναι αποδεκτή μακροπρόθεσμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Βέμπερ, του οποίου η κοινοβουλευτική ομάδα είναι η μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά το Brexit μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Ιρλανδία ήταν το πιο λεπτό σημείο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.