Η Microsoft εξασφάλισε συμφωνία 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εφοδιάσει το στρατό των ΗΠΑ με ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των στρατιωτών για το περιβάλλον τους και την ικανότητα εντοπισμού κινδύνου. Τα ακουστικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την εκπαίδευση όσο και στην πραγματική μάχη.

Η τεχνολογία των ακουστικών του στρατού βασίζεται σε εκείνη των ακουστικών HoloLens της Microsoft, τα οποία κατασκευάστηκαν αρχικά για τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και ψυχαγωγίας. Οι οθόνες HoloLens της Microsoft που είναι τοποθετημένες στο κεφάλι επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν επίπεδα σύνθετων εικόνων από το φυσικό κόσμο μπροστά τους - οτιδήποτε, από ολογράμματα σε εικονικούς κόσμους παιχνιδιών, μέχρι και οδηγίες επισκευής που απεικονίζονται πάνω από ένα σπασμένο gadget. Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν αυτό που βλέπουν, χρησιμοποιώντας χειρονομίες ή φωνητικές εντολές.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου περιέγραψαν τη φουτουριστική τεχνολογία, την οποία ο στρατός αποκαλεί Ολοκληρωμένο Σύστημα Επαυξημένης Οπτικής Ικανότητας, ως τρόπο ενίσχυσης της ευαισθησίας των στρατιωτών σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους στο περιβάλλον που κινούνται και της ικανότητάς τους να εντοπίζουν στόχους και κινδύνους. Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είπε στην Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας τον Φεβρουάριο ότι το σύστημα θα μπορούσε να ενσωματώσει τη θερμική νυχτερινή όραση και την αναγνώριση προσώπου για να παρέχει στους στρατιώτες «αναλύσεις πραγματικού χρόνου» σε απομακρυσμένα πεδία μάχης.

Υποστήριξε επίσης πως η τεχνολογία των ακουστικών θα μπορούσε να βοηθήσει στο σχεδιασμό μιας επιχείρησης διάσωσης ομήρων δημιουργώντας ένα «ψηφιακό δίδυμο» του κτιρίου για το σχεδιασμό δράσης επ’ αυτού. Η Microsoft απομακρύνθηκε από καταναλωτικές εφαρμογές κατά το σχεδιασμό της δεύτερης γενιάς HoloLens 2, που κυκλοφόρησε το 2019, η οποία αποτελεί τη βάση για τα νέα gadgets του στρατού, με τη συμφωνία για τα ακουστικά να αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της να καταστεί εργολάβος άμυνας. Ο αμερικανικός στρατός άρχισε να δοκιμάζει το σύστημα της Microsoft μετά από μία πρώτη σύμβαση ύψους 480 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018 και διαπίστωσε την ικανότητα και τις δυνατότητες του εργαλείου.

Η Microsoft δήλωσε ότι το νέο συμβόλαιο θα ανέλθει σε 21,88 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, με μία πενταετή βασική συμφωνία, που μπορεί να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια. Μια ομάδα εργαζομένων της Microsoft το 2019 ζήτησε από την εταιρεία να ακυρώσει την αρχική της συμφωνία για το στρατό, υποστηρίζοντας ότι θα μετατρέψει τα πεδία μάχης του πραγματικού κόσμου σε βιντεοπαιχνίδι. Υπενθυμίζεται ότι το Πεντάγωνο τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσε εκ νέου τη Microsoft ως νικήτρια ενός συμβολαίου cloud computing αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και το έργο έχει καθυστερήσει από μια νομική μάχη για τον ισχυρισμό του αντιπάλου της Amazon ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών ήταν λανθασμένη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time