Παράνομα δείπνα. Ζούμε και αυτή την παράνοια… την εποχή του κοροναϊού. Τα δείπνα είναι παράνομα και φυσικά τα εστιατόρια κλειστά. Όχι παντού όμως όπως φαίνεται. Στη Γαλλία παρ’ ότι υπάρχουν αυστηρά μέτρα και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά, έχει ξεσπάσει σάλος καθώς έγινε γνωστό, ότι κάποιοι, μεταξύ των οποίων και υπουργοί, συμμετείχαν σε παράνομα δείπνα εστιατορίων. Λίγο αργότερα όμως φαίνεται ότι το τοπίο για την συμμετοχή υπουργών... άρχισε να θολώνει. 

 Ειδικότερα σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, Παρασκευή βράδυ το ιδιωτικό κανάλι Μ6 δημοσιοποίησε ρεπορτάζ για παράνομα εστιατόρια/δείπνα όπου ακούγεται ένας ανώνυμος με αλλοιωμένη φωνή να διαβεβαιώνει ότι παρευρίσκονται και υπουργοί.

Το Σαββατοκύριακο στο Twitter αναγνωρίστηκε ο χώρος που έλαβε χώρα το συγκεκριμένο παράνομο δείπνο όπου κανένας, ούτε καλεσμένοι, ούτε σερβιτόροι, δε φορούσε μάσκα, ορισμένοι μάλιστα χαιρετίζονταν με φιλιά. Δεν φαίνονται να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

 Πρόκειται για το Παλάτι Vivienne (Βιβιέν), λίγα μέτρα από το Λούβρο, που αγόρασε και εκμεταλλεύεται εμπορικά ένας πλούσιος συλλέκτης, ο Pierre-Jean Chalençon (Πιερ-Ζαν Σαλανσόν). Η ανώνυμη φωνή που μιλάει για παρουσία υπουργών ήταν η δική του, κάτι που παραδέχτηκε έμμεσα ο ίδιος μέσω του δικηγόρου του όταν αργά Κυριακή βράδυ έστειλε ανακοινωθέν ότι η παρουσία υπουργών ήταν χιούμορ. Ήταν ήδη πολύ αργά γιατί το ρεπορτάζ δημιούργησε σάλο στους κύκλους της κυβέρνησης.

Ο εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Rémy Heitz (Ρεμί Ετζ), ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για έκθεση σε κίνδυνο και αδήλωτη εργασία με σκοπό να επαληθευτεί “εάν οργανώθηκαν βραδινά δείπνα κατά παράβαση των υγειονομικών κανονισμών και να καθοριστεί ποιοι ήταν οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες”.

 Ο Υπουργός Εσωτερικών, Gérard Darmanin (Ζεράλ Νταρμανέν) ζήτησε από την αστυνομία να ερευνήσει την ακρίβεια αυτών των δηλώσεων και, εφόσον επαληθευτούν, να ασκηθούν διώξεις στους οργανωτές και τους συμμετέχοντες.

 Οι αρχές έχουν επιβάλλει πολλά πρόστιμα σε παράνομα εστιατόρια στην πρωτεύουsq κι αλλού αλλά είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται παράνομα δείπνα σε πολυτελέστατους χώρους στην καρδιά των ‘καλών συνοικιών’.

 Ο Pierre-Jean Chalençon ακούγεται να λέει στο ρεπορτάζ “δείπνησα αυτήν την εβδομάδα σε δύο-τρία εστιατόρια, τα λεγόμενα παράνομα εστιατόρια, με κάποιους Υπουργούς. Επομένως, το βρίσκω αστείο όλο αυτό. Δημοκρατία έχουμε. Κάνουμε ό,τι θέλουμε”.

 Tην Κυριακή, ο Υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire (Μπρουνό Λεμέρ), δήλωσε ότι “για κανέναν δεν υπάρχουν περισσότερα προνόμια και είμαι περίεργος να δώσει αυτός ο εστιάτορας (συλλέκτης) ” τα ονόματα των υπουργών, αν είναι τόσο καλά πληροφορημένος”. “Όλοι οι υπουργοί, χωρίς εξαιρέσεις, τηρούν τους κανόνες, κανείς δεν θεωρεί ότι έχει οποιοδήποτε προνόμιο” είπε.

 

Στο Twitter, το #OnVeutLesNoms (“Θέλουμε τα ονόματα”) έγινε δημοφιλές.