Διαστάσεις σκανδάλου λαμβάνει η ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στη Βρετανία, καθώς πληθαίνουν οι πιέσεις στον Μπόρις Τζόνσον να αποκαλύψει πού βρέθηκαν τα χρήματα για την πολυτελή ανακαίνιση στο διαμέρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου διαμένει ο ίδιος με την αρραβωνιαστικιά του, Κάρι Σίμοντς, και το μικρό γιο τους, Γουίλφ.

Το κόμμα των Εργατικών ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την επίμαχη ανακαίνιση, μετά τη χθεσινή «επίθεση» στον Βρετανό πρωθυπουργό από τον πρώην σύμβουλό του, Ντόμινικ Κάμινγκς, με μακροσκελές κείμενο 1.000 λέξεων μέσω του προσωπικού του μπλογκ. Στο κείμενό του, μεταξύ άλλων, ο Κάμινγκς αναφέρει πως είχε προειδοποιήσει τον Τζόνσον ότι η χρηματοδότηση της ανακαίνισης με κεφάλαια δωρητών των Τόρις ήταν «πιθανώς παράνομη». Το πρωί του Σαββάτου, η σκιώδης υπουργός των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς κατέθεσε κείμενο 14 ερωτήσεων του κόμματός της προς τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου, μεταξύ άλλων, ζητά να μάθει γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν πλήρωσε την πολυτελή ανακαίνιση ο ίδιος από την αρχή. Μετά το σάλο που ξέσπασε για το σκάνδαλο, την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως ο Τζόνσον επέστρεψε τα χρήματα στο δωρητή των Τόρις, που «έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη» για να ανακαινιστεί η πρωθυπουργική κατοικία.

Το σκάνδαλο, γνωστό στη Βρετανία ως Wallpaper gate, δημιουργήθηκε όταν, σύμφωνα με emails που διέρρευσαν στον βρετανικό Τύπο, μέρος της ανακαίνισης χρηματοδοτήθηκε από δωρητές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ένα email από τον ευκατάστατο υποστηρικτή του κόμματος λόρδο Μπραουνλόου προς τον συμπρόεδρο των Τόρις, Μπεν Έλιοτ, ανέφερε πως τον περασμένο Οκτώβριο εκείνος προσέφερε 58.000 λίρες (66.547 ευρώ) για να καλύψει το ποσό που το κόμμα είχε διαθέσει μερικούς μήνες νωρίτερα για την ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος.

Οι πρωθυπουργοί στη Βρετανία λαμβάνουν ετήσια επιχορήγηση ύψους 30.000 λιρών για τη συντήρηση και επίπλωση της πρωθυπουργικής κατοικίας στο νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά οποιοδήποτε έξοδο υπερβαίνει το παραπάνω ποσό δεν καλύπτεται από τον δημόσιο κορβανά. Τον περασμένο Μάρτιο ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον πως ενώ κάνει αύξηση μόνο 1% στους μισθούς του νοσηλευτικού προσωπικού, ο ίδιος σπαταλά τα χρήματα των φορολογουμένων για να βάλει ταπετσαρία 200.000 λιρών στο διαμέρισμά του. Μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, το κόμμα των Εργατικών ζήτησε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας από την κυβέρνηση. Την έρευνα ανέλαβε προσωπικά ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σίμον Κέιζ, καθώς, όπως δήλωσαν στο «Sky News» κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπάρχει φόβος το Wallpaper gate να αποσπάσει την προσοχή από τα μεγάλα θέματα, όπως είναι ο κορωνοϊός και το Brexit.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time